Kostbare hytteskader: Slik sikrer du hytta før høsten

sommer natur

I snitt kostet hver skade på norske hytter nesten 50 000 kroner i 2022. – Vannskader topper lista, og høsten kan bli røff for mange hytteeiere.

– Snittet øker for tredje året på rad. I fjor var det på 48 696 kroner per skade. Det var nesten 19 000 hytteskader og til sammen kostet de mer enn 920 millioner kroner, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Snart kommer høststormene 
Når høsten starter for alvor vil mange hytteeiere få et ublidt møte med naturkreftene, og mange har allerede fått kjenne på herjingene etter uværet “Hans”.

– Jeg er spent på hvor mange store høststormer vi får i år. Det har mye å si for mengden vann- og kaskoskader. I fjor var nesten 6 av 10 hytteskader en av disse to typene.

Kaskoskader om høsten er typisk knekte takrenner, ødelagte taksteiner eller knuste vinduer.

Håper mange lærte av «Hans» 
– Manglende vedlikehold av hytter er skyld i mange skader hver eneste høst. Gjør arbeidet nå, så slipper du å uroe deg når værmeldingene kommer om mye vind og vann, sier han.

– Jeg håper mange lærte seg noen enkle skadeforebyggende triks da uværet «Hans» herjet i august. Mange blir overrasket over hvor små ting som kunne forhindret skaden de har fått, sier Øren.

Dette er de typiske høstskadene 
Foruten regn og ving forventer Frendeeksperten en høst der kulde, rotter og mus blir de største truslene som hytta må sikres mot.

– Dette er tiden for å gjøre høstens dugnad. Tett hull så skadedyrene ikke kommer inn og sørg for at rørene ikke ligger dårlig beskyttet når kulda kommer. Det er for sent å kaste seg i bilen når høststormen allerede hamrer på døren, sier Øren.

– Du kan også avtale med hyttenaboene dine at dere holder et lite øye med hverandres eiendommer i perioder med mye vær. Da slipper skaden å ligge uoppdaget til neste gang du er innom, sier Øystein Øren.

Brann var dyrest i fjor 
– Brannskader var den dyreste skadetypen på norske hytter i fjor. Det beste trikset for å sikre seg mot det er å trekke ut unødvendige kontakter når du drar fra hytta og sikre den mot lynnedslag, sier produktsjefen.

– I tillegg bør du ha gode rutiner for å slå av elektriske apparater når du drar hjem fra hytta. Du bør også bruke noen minutter i høst på å sikre at du har godt og riktig brannslukkingsutstyr, og ha gjerne brannøvelse med familien slik at alle vet hva de skal gjøre hvis noe skjer når dere er der, sier Øystein Øren.

De hyppigste hytteskadene i fjor 

  1. Vannskader 5664 (kostet 303 millioner kroner)  
  2. Kaskoskader – 5613 (kostet 100 millioner kroner)  
  3. Brann – 2234 (kostet 342 millioner kroner)  
  4. Rettshjelp – 1698 (kostet 57 millioner kroner)  
  5. Innbrudd – 1057 (kostet 33 millioner kroner)  
    (Kilde Finans Norge) 

Slik gjør du hytta høstklar:

  • Rens takrennene 
    Fjern rusk og rask. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at vann som ender i renna får flyte fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta. 
  • Sjekk taket før snøen kommer 
    Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler. 
  • Rydd uteområdet 
    Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine. 
  • Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig 
    Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta. 
  • Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder 
    Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte. 
  • Steng hovedkranen 
    Hvis du ikke skal på hytta i høst, er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også mulige vannskader på hytta når vannet tiner igjen. 
  • Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert 
  • Ha litt varme på i hytta 
    Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader. 
  • Sjekk vinduer og dører 
    Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør. 
  • Tett sprekker og hull fra utsiden 
    Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger. 
  • Følg med gjennom vinteren 
    Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom. 
  • Sjekk brannslukningsutstyret 
    Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.