Kjæledyrene skader seg som aldri før

hund

Antall skader på forsikrede kjæledyr har økt med 30 prosent hittil i år, viser tall fra Tryg Forsikring. – Mange tusen ferske dyreeiere fikk seg kjæledyr under pandemien, og nå ser vi noe av konsekvensene, sier sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet, samarbeidspartner til Tryg.

Mostue viser til den enorme etterspørselen etter kjæledyr, hunder spesielt, i fjor vår da pandemien nettopp hadde sendt mange på hjemmekontor.

– Mitt inntrykk er at det foregikk mye uansvarlig hundeavl for å dekke etterspørselen i fjor vår og sommer. Mange av skadene vi opplever nå kunne kanskje vært unngått ved ansvarlig avl og bedre dyrehold. Nå ser vi problemene ved at mange av disse hundene blir syke, noe som kan være et potensielt latent dyrevelferdsproblem, sier hun.

Ved årets inngang var det over 250.000 forsikrede kjæledyr i Norge, de fleste er hunder. Antall dyreforsikringer økte kraftig i fjor hvor Tryg Forsikring opplevde en vekst på hele 31 prosent.

– Den eksplosive økningen har dabbet av i år, men samtidig stiger antall skader kraftig, og det bekymrer oss. Bare i sommer har vi hatt en økning på 25 prosent sammenlignet med sommeren i fjor, og skadekostnadene hittil i år har gått opp med hele 35 prosent. Veterinærbehandling er dyrt, og kostnaden med en forsikring er lav i forhold til hva det kan koste å behandle skade på hund, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

FirstVet, Norges største nett-veterinær tjeneste, opplever stadig større pågang fra hundeeiere.

– Vi har hatt økt antall henvendelser de siste årene med mye fokus på valper og unghunder. De vanligste problemene vi ser er mage/tarm-problemer som kan være relatert til allergier, og øreproblemer relatert til trange øreganger som følge av uheldig anatomi og pels. Vi ser også hunder med hudproblemer og kløe, samt haltheter som forekommer ofte hos de små blandingsraser med ustabile kneskåler, sier veterinær Trude Mostue.

Hun oppfordrer alle som planlegger å anskaffe seg hund å spesielt undersøke hundens stamtavle.

– Det er viktig for dyreeiere å forstå at uansett hvilke type hund de kjøper, skal man være nøye med å undersøke sykdomshistorien til avlsdyrene. Spesielt dersom du ønsker blandingsraser av for eksempel puddel og Yorkshire terrier som begge er raser med potensielt arvelige øye- eller kneproblemer, samt allergi.

– Prisen på en hundevalp reflekterer ofte kun etterspørsel, og ikke hvor god kvalitet det er på valpen mentalt eller fysisk. Man kan ende opp med en kostbar valp, ikke bare i innkjøp, men også i veterinærkostnader fordi avlsmaterialet til valpen ikke har vært heldig. Kunnskap er nøkkelen for å forhindre unødige lidelser for hunder og deres familier, poengterer Mostue.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.