Rekordmange mobilskader i fellesferien

apper

I juli skjer det 130 prosent flere mobilskader enn ellers i året, ifølge Frende. Aldri før har så mange mobilskader blitt meldt til forsikringsselskapene.

På ett år er 32.000 mobiler stjålet og knust. Det viser beregninger fra Frende Forsikring. 10 prosent av alle reiseskader i fjor var knyttet til mobiltelefon.

– Vi ser samme tendensen i år. Omfanget av tyveri og skade på mobiltelefoner er voldsomt, sier Petter Lassen som er skadesjef på reise hos Frende. I fjor registrerte forsikringsbransjen 320.000 reiseskader i totalt, ifølge tall fra Finans Norge.

Juli topper statistikken
Juli toppet statistikken i fjor med 130 prosent flere skader enn snittet i månedene før.

– Det er mer enn dobbelt så mange mobiler som knuses og blir stjålet i juli, som en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Lassen. Den selvsagte forklaringen er at vi bruker mobilen stadig mer.

– Mobilen er med over alt, derfor øker også antall skader som meldes inn til reiseavdelingen år for år, sier han.

Skadesjefen har flere gode råd for å unngå skade på mobilen eller tyveri i sommer:

– Tenk over hvor du har telefonen din. Ikke gå rundt på fremmede steder og stirr på skjermen, det er lett for å tråkke feil eller gå på noe. Stopp opp, og se opp, anbefaler Lassen. Han mener også at beskyttelsesdeksel på telefonen og egen beskyttelse på glasset er en selvfølge.

Lommetyvens favoritt
Om sommeren er vi gjerne mer leddkledde enn ellers og har mobilene i mindre lommer.

Les også:  Lys våken: Elleveåringer overnatter i kirken

– En ting er om mobilen faller ut av lomma, en annen er at en mobil som synes godt, eller stikker ut av en lomme kan være lett å snappe med seg på steder med mange mennesker, sier han. Mobiltelefoner er svært tyveriutsatt, og lette å selge videre.

Sikkerhetsforskriftene på forsikringen din sier sikkert noe om at mobil og verdisaker ikke skal ligge uten tilsyn, for eksempel på bordet i baren eller restauranten.

– Pass også på å oppbevare telefonen så den ikke blir utsatt for vann, sier skadesjefen.

Slik får du penger igjen for mobiluhell
Mange tror at en standard reiseforsikring gjelder hvis du mister mobilen i bakken eller i sjøen, men det er sjelden tilfelle. Uhell er vanligvis ikke dekket. Du er heller ikke dekket hvis du glemmer den igjen på en restaurant eller buss i sommervarmen.

Det en vanlig reiseforsikring kan dekke er tyveri når telefonen er i din besittelse.

– Uhell som at du mister mobilen i bakken, i sjøen eller liknende kan dekkes gjennom en innboforsikring med uhellsdekning. Det er det mange som ikke er klar over. Sjekk om din innboforsikring tilbyr uhellsdekning over hele verden og hvor stor sum som dekkes, sier Petter Lassen i Frende.

1 av 6 bruker reiseforsikringen
Hele 15 prosent av oss bruker forsikringen hvert år, viser tall fra Frende Forsikring. For enkelte kan det være snakk om utgifter i millionklassen.

Les også:  Nordmenn lar stjernetegn bestemme: Fortsetter å date selv om kjemien er fraværende

– For de yngste er det nettopp tyveri og ødeleggelse av ting de har med på tur som er den vanligste skadeårsaken, forteller Petter Lassen. Dette gjelder 45 prosent av skadene for dem under 30 år, og de melder slike skader fire ganger oftere enn eldre reisende.

Sykdom på reise er fremdeles den største erstatningsposten for forsikringsselskapene, og sykdom eller ulykke i utlandet kan gi store økonomiske problemer for reisende uten forsikring.

Slik sikrer du mobilen
Selv den mest forsiktige av oss kan bli utsatt for mobiltyveri. Hva da med de all sensitiv informasjon du har lagret på mobilen, og alle tilgangene knyttet opp til den? En mobiltelefon på feil hender er en trussel både mot datasikkerheten og privatøkonomien din.

For å gjøre jobben for tyvene så vanskelig som mulig er det noen forberedelser du bør vurdere før du reiser på tur i sommer:

Lås telefonen. Bruk tastelås på mobilen og la den aktiveres etter kort tid når telefonen ikke er i bruk. Hvis du har mønstergjenkjenning kan det være lurt å tørke av skjermen så det ikke er så lett å se mønsteret ditt.
Bruk sporingsverktøy. Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon. Skru derfor på tjenester som «finn min iPhone» som er innebygget, eller last ned liknende tredjepartstjenester.
Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den skulle bli stjålet. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger.
Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig og sikrer at du ikke mister feriebildene dine sammen med mobilen.
Tenk deg om før du laster ned en app. Det kan være lurt å stille seg spørsmål som «vil jeg at denne appen skal ha tilgang til telefonlisten min?» før du laster ned en app.
Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det. Da unngår du at telefonen kobler seg til nettverk du ikke vil koble deg til, og du unngår også at diverse apper og eposter sender ut eller mottar data. Du sparer også batteri på å skru av wifi.
Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer.
Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem.
Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den.
Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.).

Les også:  Nytt abonnement for både 4G og 5G

Kilde: Nettvett.no, norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.