Kasakhstansk og norsk seminar om rettsvesenets utvikling

Kasakhstan

En delegasjon fra Kasakhstans Høyesterett besøkte Oslo for å studere den norske erfaringen med utvikling av rettsvesenet.

Under det to dager lange seminaret hadde man diskusjoner om blant annet utvikling og implementering av innovasjoner, big data analyse, forutsigbart rettvesen, profesjonell vurdering og økning av dommernes kvalifikasjon, vurderingssystemer for domstolarbeidets kvalitet, fungeringen av dommernes selvstyreorganer og andre temaer.

Arrangementet ble åpnet av høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øje som fortalte om det norske rettsvesenets historie og nyere utvikling. Hun viste også til den gode organisasjonen av årsmøtet til International Association of Judges i den kasakhstanske hovedstaden Nur Sultan i september i år der en delegasjon fra Norges Høyesterett deltok.

Formann for det juridiske kollegiet for straffesaker i Kasakhstans Høyesterett Abdrashid Zhukenov takket på vegne av den kasakhstanske høyesterettsjustitiarius Zhakip Asanov den norske siden for invitasjonen og den gode organisasjonen av seminaret for de kasakhstanske juristene. “Dette er det første besøket fra Kasakhstans Høyesterett til Norge. President Kassym-Jomart Tokayev understreket i sitt budskap til folket viktigheten av ytterligere reformer av retts- og politisystemene i Kasakhstan for å styrke beskyttelsen av borgernes rettigheter og friheter som garanteres av grunnloven, og å sikre dommernes uavhengighet. Den norske erfaringen er av betydelig interesse fordi Norge utpekes som et foregangsland i internasjonale studier på rettssikkerhetsområdet”, sa Zhukenov.

Den kasakhstanske delegasjonen inkluderte høyesterettsdommer Ulbolsyn Suleymenova, leder for Aktobe regiondomstol Saken Abdolla og rådgiver for Kasakhstans høyesterettsjustitiarius Marat Turubaev.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.