Ikke la julen gå opp i røyk

pynt lys dekor

Nå er igjen tid for å finne fram juledekorasjoner fra kjeller og loft. Eller kanskje har du gjort et kupp på nettet og kjøpt julepynten til en billig penge.

Julehøytiden er dessverre også en høytid for boligbranner. Det oppstår langt flere branner i julen enn ellers i året. Svært mange av brannene har opphav i elektriske apparater og installasjoner.

– Julepynten er ofte pakket ned i bokser og esker år etter år. Dermed er det fare for at ledninger blir klemt og pærer blir skadet. En skade på en ledning eller en defekt pære kan føre til varmgang og dermed fare for branntilløp. Gammel julepynt bør vurderes byttet ut med nye og mer el-sikre produkter, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett. 

Enkelte typer adventsstaker og lysslynger er laget slik at hvis én pære slukker, så slukker alle. Andre er laget slik at hvis én pære slukker, får de andre høyere effekt. Ryker to eller flere pærer, kan de resterende pærene få så mye effekt at de blir overopphetede og dermed utgjøre en brannfare.

– Vi erfarer at en del av julepynten man kan kjøpe på nettet ikke er godkjent for bruk i Norge. Elektriske produkter skal være CE-merket. CE-merket er en deklarasjon på at produsenten eller produsentens representant garanterer at alle krav som stilles til produktet anses å være oppfylt. Men det er dessverre slik at CE-merket på enkelte importerte produkter kun står for «China Export», sier Schau.

Det er ellers noen enkle, men viktige, tiltak man bør gjennomføre. Slå alltid av julelysene om natta og når du er borte, og unngå å bruke skjøteledninger når det er mulig.

– Utendørs må det brukes belysning som er godkjent for utendørs bruk. Og la aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Der kan ledningen komme i klem og bli skadet. Utendørs må det kun brukes skjøteledninger som er laget for utendørs bruk, påpeker Morten Schau.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.