Heymat i Mo i Rana nominert til designpris

heymat

Heymat i Mo i Rana og NCP fra Hemnes er nominert til henholdsvis Årets Eksportbedrift og Årets Produkt.

NCP, også kjent som Nordic Comfort Products, er nominert for den Snøhetta-designede stolen S-1500.

– Det er veldig hyggelig å bli nominert. Først og fremst er jo S-1500 en pen stol, men historien bak produksjon av stolen er unik. Siden stolen ble lansert i Stockholm i februar 2019, har vi fått utrolig mye positiv oppmerksomhet, sier Svein-Erik Hjerpbakk, administrerende direktør i NCP.

Den tradisjonsrike møbelprodusenten NCP, med røtter tilbake til 1932, har sammen med Snøhetta designet og produsert en stablebar miljøstol laget av 100 prosent resirkulert, lokal plast.

Den stablebare stolen S-1500 er basert på R48 – en designklassiker fra 70-tallet som er produsert i nesten seks millioner eksemplarer. Den har NCP utviklet sammen med verdensberømte Snøhetta, med et skall av 100 prosent resirkulert, lokal plast. Hvert år skifter havbruksindustrien på Helgeland ut tonnevis med nett, liner og tauverk. NCP og Snøhetta så en fantastisk mulighet til å sikre seg lokal tilgang til materialer, og samtidig hindre at plasten ble til avfall.

Noen mil lengre inn i Ranfjorden er gründer og daglig leder Sonja Djønne stolt av at selskapet hun stiftet med ektefellen Thoralf Lian nå er nominert til Årets eksportbedrift.

– I Heymat har vi tenkt internasjonalisering fra dag én, og da er det deilig at også andre legger merke til det vi gjør. I dag utgjør eksport om lag 25 prosent av omsetningen vår. Hjemmemarkedet er ganske stabilt, så det er primært eksporten som gir omsetningsøkning, sier Djønne.

Koronanedstengningen av samfunnet i mars i år rammet Heymat tungt, men siden den gang har alt gått mye bedre.

– Da folk begynte å pusse opp hjemmene sine, tok inntektene seg opp igjen. Nå ligger vi an til en omsetningsøkning på over 20 prosent fra i fjor, noe vi er strålende fornøyde med. Nå skal vi fortsette med å bygge opp Heymat som en internasjonal merkevare, sier Djønne.

Møbel- og designindustrien øker salget utenfor Norge i kriseåret 2020.

– Norsk møbeleksport økte med nesten 8 prosent i årets første tre kvartaler, sammenlignet med i fjor. Salget til det amerikanske markedet har økt med hele 12 prosent. Det er knalltall i disse koronatider, fastslår Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

I samme periode opplevde produsenter av designvarer, som for eksempel tekstiler, sportsutstyr, belysning og husholdningsartikler, en vekst i utenlandssalget på tre prosent.

– Flere steder i landet jobbes det veldig godt med ferdigvare generelt og møbler spesielt. Likevel ville vi oppnådd mer dersom det offentlige viste større interesse. Først og fremst savner jeg et eksportkontor for å hjelpe flere norske produsenter med å få et fotfeste utenfor Norge, sier Sundet.

Totalt har Designindustrien nominert 10 norske møbel- og designprodusenter til sine fire årlige bransjepriser: Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen.

Hvem som vinner de fire prisene offentliggjøres under Designindustriens digitale medlemsmøte 10. desember.

Ekornes, Heymat, Swims og Vestre er nominert til prisen Årets eksportbedrift.

Gjennom flere tiår har møbelprodusenten Ekornes befestet sin posisjon som en bunnsolid eksportbedrift, med nøye utvalgte distribusjonskanaler som strekker seg over hele verden. I dag ligger eksportandelen på hele 90 prosent. Sykkylven-produsenten er aller mest kjent for møblene i Stressless-kolleksjonen, som siden 1971 har solgt i over 10 millioner sitteplasser.

Sammenlignet med dette er Heymat en relativt ny aktør på markedet. Selskapet ble stiftet i 2015, og har fanget oppmerksomheten både nasjonalt og internasjonalt med sine iøynefallende matter. Planen har hele tiden vært å satse på eksport, og det siste året har Mo i Rana-bedriften doblet salget utenfor Norge. Dette får de til ved å distribuere mattene til fysiske butikker over hele verden og takket være en profesjonell og innbydende nettbutikk.

Swims har gjennom å ta eierskap til produkter som tidligere har vært anonyme og pregløse, oppnådd imponerende eksporttall på relativt kort tid. Med utgangspunkt i norsk vær- og bekledningskompetanse, har Oslo-bedriften fått innpass for sine kalosjer og tilhørende produkter i vanskelige markeder som Midtøsten. I dag ligger eksportandelen på 60 prosent.

Møbelprodusenten Vestre har i mange år utmerket seg med prestisjekontrakter i inn- og utland. Du finner Oslo-bedriftens karakteristiske møteplasser blant annet på Times Square i New York, Piazze Aperte i Milano og i Bergmannstrasse i Berlin. Siden 2016 har eksporten økt med nesten 150 prosent, og står i år for over 60 prosent av omsetningen.

Figgjo og NCP er nominert til Årets produkt.

Med Porselen for alle har Figgjo gjort et imponerende stykke nybrottsarbeid. Den tradisjonsrike Stavanger-produsenten har sammen med Universitetssykehuset i Stavanger og det regionale kompetansesenteret SESAM gjennomført et gjennomgripende forskningsprosjekt knyttet til matlyst hos demenspasienter. Prosjektet dokumenterer at farger og fargekombinasjon på tallerkenen gjør at pasientene spiser mer og bedre. Denne kunnskapen har Figgjo tatt inn i sin produksjon av tallerkener og skåler til helse- og omsorgsmarkedet.

NCP, også kjent som Nordic Comfort Products, står bak verdens kanskje mest bærekraftige miljøstol. Stolen S-1500 er en videreføring av den norske klassikeren R-45, designet av Bendt Winge. Skallet til den Snøhetta-designede stolen er laget av resirkulert plastavfall fra lokal havbruksnæring på Helgeland. S-1500 har fått mye oppmerksomhet siden lanseringen i 2019.

Produkter fra Arven, Fora Form og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er nominert til Klassikerprisen.

Norges eldste sølvvareverksted, Arven, ble startet den gang seilskutene trafikkerte Vågen, og holder fremdeles koken. Blant Bergen-bedriftens bestselgere finner vi Lilje, en elegant serie med sølvbestikk designet av Trygve Eriksen i 1939. Lilje er typisk for modernismen som gjorde seg gjeldende utover 30-tallet

City-stolen er i sannhet en av de viktigste møblene som ble designet i etterkrigstidens Norge. Øivind Iversens ikoniske stol fra 1954 er en av de første laminerte stolene i norsk møbelhistorie, og fikk stor betydning for en retning som kom til å definere norsk møbelproduksjon i flere tiår. Etter at Fora Form relanserte stolen i 1994, har den solgt i en kvart million eksemplarer i inn- og utland.

Siden Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (GU) begynte å produsere Nanna Ditzels Hallingdal i 1965, har Lillehammer-fabrikken levert nesten 5,5 millioner meter av det ullbaserte møbelstoffet. Det har kledd møbler og interiør over hele verden. I 2012 lanserte GU stoffet i en rekke nye farger, samtidig som de opprinnelige fargene ble bevart.

Magnor, Swims og Vestre er nominert til Årets merkevare.

Gjennom årene har Magnor latt produktutvikling og historiefortelling gå hånd i hånd. Glassverket i Eidskog forteller kontinuerlig gode historier i både tradisjonelle og nye medier, der selve glassblåsingen settes i hjertet av merkevaren.

Swims evner å være trendy og urban, men samtidig tidløst og klassisk. Det er et imponerende kunststykke innenfor et segment som inntil Oslo-bedriftens inntog i 2015 har vært pregløst og kjedelig. Hos Swims er det sluttbruker som er viktigst, og gjennom direkte kommunikasjon med kundene skapes sterke og varige bånd.

Design, kvalitet og bærekraft. Det er de tre bærebjelkene som Vestre er tuftet på. Bymøbelprodusenten tar en tydelig stemme i samfunnsdebatten med sin visjon om å skape inkluderende byrom. Vestres merkevarer er verdensledende, et tydelig bevis på at du lykkes også internasjonalt med norskproduserte produkter – bare merkevaren er overbevisende nok.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.