Halloween i Mo i Rana: Slik gjør du spøkelsene mer synlige

tryg

I dag vil mange små svartkledde vampyrer, spøkelser og hekser være ute etter knask i Mo i Rana. Barn i gatene på halloween er gjerne kledd i mørke farger, og kan være en utfordring å se på kvelden for bilister. Men spøkelsene kan bli mer synlige.

– Det tryggeste er at barna blir sett i mørket, så hvorfor ikke gjøre refleks til en del av kostymet. Refleksbrikker er kanskje ikke kult nok, men bruk gjerne refleksspray, refleksgarn eller refleksbånd rundt armer og bein i tillegg. Og husk at vi nå er over på vintertid, så mørket vil komme tidligere på kvelden enn før, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Sjansen for å bli sett langs en uopplyst bilvei er 85 prosent høyere om man bruker refleks. Likevel viser det seg at mange fotgjengere som blir påkjørt ikke har refleks på seg.

– Det kan være svært vanskelig for bilister å se barn kledt i svarte eller mørke klær langs vei eller fortau. I tillegg til noe refleksaktig kan det også være lurt at de har lommelykt eller annet lys festet til kostymet. Det gjelder å hjelpe bilister å se barna i mørket, og det kan være skummelt å la være, sier han.

De siste fem årene har 66 fotgjengere mistet livet i trafikkulykker her i landet, mens over 1800 har blitt skadd. Men til tross for at tusenvis av barn trekker ut i gatene i kveldsmørket er likevel ikke halloween en utpreget ulykkesdag. Likevel bør man ta sine forholdsregler, og refleks er en billig forsikring.

– Uten noe reflekterende i mørket er du først synlig for en bilist på vel 25 meters avstand, mens med refleks ser bilisten deg på 140 meters avstand. Det er en forskjell som gir en bilsjåfør langt bedre tid til å reagere og forhindre en påkjørsel. Det beste rådet er å la alle spøkelsene bli litt mer synlige i kveld, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.