Fem grunner til å velge øl uten alkohol fremfor andre alkoholfrie drikker

aluminiumsboks

Øl uten alkohol øker i popularitet, og det er mange gode grunner til å velge det både til mat og som tørsteslukker.

Når man ikke kan eller vil nyte alkohol, har alternativet ofte vært vann, fruktjuice eller brus. Men ifølge en spørreundersøkelse fra YouGov gjort på vegne av Ringnes, er det mange som ser på øl uten alkohol som et bedre alternativ.

Mat blir ikke det samme uten øl
Undersøkelsen viser at hver tredje øldrikkende nordmann mener enkelte matopplevelser blir dårligere uten øl.

Men det er ikke alltid det passer å drikke alkohol, og det er ikke sikkert brus eller vann passer best til spennende måltider.

– Øl uten alkohol kan av mange grunner oppleves som et mye bedre alternativ enn andre alkoholfrie drikker, og det øker i popularitet. De siste salgstallene for første halvdel av 2018 viser at vi drakk nesten 10 prosent mer øl uten alkohol i forhold til samme periode i fjor, forteller Pål Strutz fra Munkholm.

Et godt alternativ i en rekke sammenhenger
I YouGov-undersøkelsen svarte også godt over 40 prosent av øldrikkerne at de mente øl uten alkohol var et godt alternativ i situasjoner der alkohol ikke var sosialt akseptert, som for eksempel sammen med barn, til forretningslunsjen eller til hverdags.

– De som er gravide, kjører bil eller av andre grunner ikke ønsker å drikke alkohol, bør også ha flere muligheter til å velge god drikke, mener Strutz. Han har opplevd at folk blir lei av å bare bli tilbudt eplemost, brus eller vann.

Øl uten alkohol smaker øl
Øl uten alkohol brygges faktisk som «vanlig» øl. Det som skiller er at gjæringsprosessen stanses før alkoholprosenten går høyere enn 0,7.

– Derfor smaker øl uten alkohol fremdeles øl, og kan være en mye bedre match til mat enn andre alkoholfrie alternativer, sier Strutz.

I takt med at interessen for ulike typer øl har økt kraftig de siste årene, har det også dukket opp flere varianter av øl uten alkohol. Munkholm fås nå både som Original, Bayer, Fatøl og Weiss.

5 grunner til å velge øl uten alkohol fremfor andre alkoholfrie drikker:

Har kompleks smakspalett
Finnes i flere ulike typer, for eksempel Bayer og Weiss
Inneholder svært få kalorier
Har mindre sukker enn brus, alkoholfri vin og fruktjuice
Føles som en skikkelig «premie»
Du slipper den overdøvende sukkersmaken

Det finnes en del alkoholfrie viner å få kjøpt som alternativ til ordinær vin, men problemet med disse er at alkoholen er erstattet med kunstig søtning, noe som kan bety at de egner seg dårligere til gode matretter.

Av samme grunn passer brus ofte dårlig til god mat. Da kan kaldpresset fruktjuice ofte matche bedre, men her må du godta relativt høyt sukkerinnhold selv om det er snakk om naturlig fruktsukker.

Øl uten alkohol inneholder mindre sukker, og smaker sjelden svært søtt.

Kompleks smakspalett gjør ølet egnet til mat
– Øl uten alkohol har også en mer kompleks smakspalett, ikke ulik den i alkoholholdig øl, forklarer Strutz.

– Det beholder mye av den gode balansen mellom bitterhet og sødme, noe som betyr at det passer svært godt til for eksempel mat som er sterkt krydret. Andre typer øl uten alkohol som er brygget som hveteøl, eller weiss, kan være litt mer søtlige, og går spesielt godt sammen med saltmat, sier han.

Kalorier i noen alkoholfrie drikker (per 100 gram)

Helmelk: 67
Appelsinjuice: 43
Eplemost: 42
Drikkeferdig husholdningssaft: 42
Sitronbrus: 40
Skummet melk: 33
Øl uten alkohol: 24

Kilde: matvaretabellen.no

Færre kalorier enn skummet melk
Det mange heller ikke er klar over, er hvor lavt kaloriinnholdet er i øl uten alkohol. Det inneholder nesten halvparten så mange kalorier som fruktjuice og nesten 30 prosent færre enn skummet melk.

– Mange forbinder nok øl med relativt høyt kaloriinnhold, men de fleste kaloriene er knyttet til selve alkoholinnholdet. Siden øl uten alkohol heller ikke inneholder tilsatt sukker eller naturlig fruktsukker, er det også naturlig kalorifattig, forklarer Strutz.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.