Felles regelverk i EU for tatoveringsblekk

tattoo

EU-landene har nylig vedtatt å forby innholdet av flere tusen farlige kjemikalier som brukes i tatoveringer og permanent sminke. Norge var sammen med flere land pådriver for forslaget.

Sammen med Danmark, Italia, Tyskland og det Europeiske kjemikaliebyrået ECHA fremmet Norge forslaget om de nye reglene som trer i kraft fra 4. januar 2022.

– Reguleringen innebærer ikke et forbud mot tatoveringer. Det vil fortsatt være lovlig å bruke mange forskjellige farger, men disse skal være trygge å bruke. Bransjen må nå finne ut om de bruker noen av de stoffene som blir forbudt. I så fall må disse erstattes med trygge alternativer, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Norge og åtte andre land i EU/EØS har allerede et nasjonalt tatoveringsregelverk. Vårt nasjonale regelverk dekker de fleste stoffene som nå blir regulert, men ikke alle.

– Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge. Det blir også krav om å merke tatoveringsprodukter, noe som også vil styrke forbrukernes tilgang til informasjon, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Tatoveringsprodukter skal merkes med hvilke stoffer de inneholder, og tatovøren må informere kunden om informasjonen som står på produktet.

De stoffene som blir omfattet av forbudet er de som allerede er forbudt å bruke i kosmetikk- og kroppspleieprodukter, og stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende, skadelige for forplantningen, skadelige for arvestoffet og som kan fremkalle allergi. For mange av stoffene er det fastsatt konsentrasjonsgrenser for hvor mye det er tillatt å bruke.

Det er bare et fåtall av de ca. 4000 stoffene som blir forbudt, som til nå er funnet i tatoveringsblekk. Men de er inkludert i forslaget for å unngå at de blir brukt som erstatning for andre stoffer i fremtiden.

Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU, men bruken av to fargestoffer, Pigment Green 7 og Pigment Blue 15 blir først forbudt ett år senere, 4. januar 2023. Dette er vedtatt fordi tatoveringsbransjen har påpekt at disse to fargene er spesielt vanskelige å erstatte. Bransjen får dermed mer tid til å finne andre fargestoffer som kan erstatte disse i bruk som tatoveringsblekk.

I Norge er Mattilsynet myndighet for det nasjonale tatoveringsregelverket. Når den nye forordningen trer i kraft 4. januar 2022 vil myndighet for regulering av kjemikalier i tatoveringsblekk bli overført til Miljødirektoratet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.