Lav kunnskap om norsk matproduksjon

matprat

Har du opplevd reinsdyr på nært hold, eller bare sett dem på TV? Mange av oss vet ikke så mye mer om reinsdyr enn at det smaker godt på middagstallerkenen. Lørdag 6. februar er det samefolkets dag, – og visste du eksempelvis at det meste av reindriften er samisk?

En fersk undersøkelse gjort av YouGov i 2021 for MatPrat viser at 62 prosent av nordmenn har lav kunnskap om hvordan reindrift foregår.Reindrift foregår over store deler av landet vårt, men ifølge undersøkelsen er det færre enn 50 prosent som vet at det er reindrift i andre fylker enn Troms og Finnmark. Og hele 95 prosent vet ikke at det foregår reindrift i Viken, Vestland eller Møre og Romsdal.

– Det er litt overraskende at det er så liten kjennskap til hvor store deler av landet som faktisk har reindrift, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. Selv om det er snakk om en liten næring, så er den svært viktig for samisk kultur og i lokal sammenheng.

– Og så er det jo den naturdrevne driftsformen som står for det helt unike kjøttet, fortsetter Kolvereid og viser til undersøkelsen hvor 60 prosent svarer at de først og fremst spiser reinkjøtt fordi det er smakfullt og godt. Hun mener resultatene fra undersøkelsen tydelig viser et informasjonsbehov, for å minske gapet mellom maten vi spiser og kunnskapen om hvor den kommer fra.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.