Ekspert frykter handelskrig mellom USA, Europa og Kina

trump

Det brygger opp til handelskrig mellom USA, Europa og Kina etter at Donald Trump annonserte en dramatisk økning i toll på stål og aluminium. ARENA-forsker Guri Rosén, ekspert på handelspolitikk, frykter Norge som Europas største aluminiumsprodusent vil rammes hardt.

USAs president Donald Trump har annonsert økt toll på import av stål (25 prosent) og aluminium (10 prosent) til USA, for å leve opp til et sentralt valgkampløfte om å bekjempe «urettferdig handel» og å beskytte amerikanske industriarbeidsplasser.

Norge er Europas største produsent av primæraluminium med en produksjon på om lag 1,2 millioner tonn per år, ifølge Norsk Industri. Godt under 1 prosent av norsk aluminiums- og ståleksport går til USA, men endringen vil likevel være merkbar for store norske bedrifter som Hydro.

– Men det farligste for Norge blir hvordan andre land nå reagerer på Trumps toll, sier EU-forsker og handelsekspert Guri Rosén ved ARENA Senter for europaforskning, UiO.

Spørsmålet folk nå stiller seg er om noen enkeltland får unntak når tiltakene trer i kraft neste uke. I 2002 var for eksempel Canada og Mexico unntatt tarifføkningene. Rosén tror noen land sitter og venter på muligheten for at det kan komme unntak.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.