Eksperten tipser: Slik vedlikeholder du utemøblene

plantasjen

Våren er i anmarsj – det har begynt å spire, og dagene blir stadig lysere. Tiden er inne for å forberede uterommet mot hyggelige vår- og sommerdager. Plantasjens eksperter tipser om hva du kan gjøre for at utemøblene varer lenger, og årets nyheter for hagemøbler.

I Plantasjens ferske trendrapport fremkommer det at tre av fire nordmenn bruker uteområdet til å koble av, og 14 prosent oppgir at uteområdet fungerer som et ekstra oppholdsrom. Utemøbler spiller en avgjørende rolle både for komfort og uttrykket man ønsker for sitt uteområde.

– Uteplassen er en oase for avkobling. Enten om man sitter på rumpa og slapper av, eller har jord på nesetippen så nyter man uteområdet. Det er mange måter å organisere uteområder på, uansett om det er på balkongen eller i hagen, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Ida Groven, kategoriansvarlig for Garden Care & Living i Plantasjen forteller hvorfor det er avgjørende med vedlikehold av utemøblene:

– Utemøblenes materiale påvirker både hvor lenge de varer, vedlikeholdsbehovet og uttrykket møblene gir i uterommet. Rengjøring og vedlikehold av utemøblene er avgjørende for å sikre at de holder lengre i bruk og for at de skal se fine ut. Å vedlikeholde utemøblene kan tenkes å være en slitsom prosess, men det er imidlertid fullt mulig å få det gjort i en fei. Så husk å prioritere det nå før sesongen starter, tipser Groven.

Idas tips til hvordan du sørger du for at hagemøblene er i god stand lenge:

  • Hagemøbler bør tas inn på høsten, og før frosten kommer – rengjør møblene og sørg for at de er tørre før de settes bort for vinteren. Bruk møbeltrekk som puster, oppbevar møbler og puter på tørre steder, og helst innendørs. Unngå frost og store temperaturforandringer, og sørg for et ventilert miljø. Plasser møbler slik at eventuell kondens og vann kan renne av, slik at det ikke oppstår mugg, sopp og andre skader.
  • Bruk møbeltrekk når de ikke er i bruk, da varer de mye lenger – ytre faktorer spiller en avgjørende rolle, både sol, vær og vind kan påvirke fargeendringer, eldring av treverk og putenes form.
  • Husk på skruene – Plantasjen anbefaler å stramme møbelskruene en til to ganger i sesongen, og gjerne når de hentes ut fra vinterlagring.
  • Puter og tekstiler trenger også omsorg – skal oppbevares tørt når det ikke er i bruk. Plasser puter og tekstiler i høyden for å unngå gnagere. Samtidig anbefales det å impregnere puter for å forlenge livslengden. Ved å impregnere sikrer man også at tekstilene er lettere å rengjøre, mer vannresistente og minsker sjansen for solbleking.
  • Rengjøring og vedlikehold er avgjørende – generelt kommer man langt med vanlig såpe og lunkent vann, bruk hageslange for enkel rengjøring og unngå høytrykkspyler da trykket kan skade materialet. Plantasjen tilbyr også pleie- og vedlikeholdsprodukter fra Guardian for ulike type møbler, som sikrer at man bevarer kvaliteten år etter år, enten det er treverk, metall eller syntetiske materialer.

Uansett om du har en ny uteplass som skal innredes, eller om du skal oppdatere den gamle, står utemøblene sentralt. Hvilken utemøbler man bør velge avhenger av hva man vil bruke uteplassen til. Samtidig bør man tenke gjennom valg av materiale, slik at man er bevisst på møblenes vedlikeholdsbehov.

– Et tips er å la seg inspirere av andre. Se på interiørbilder, les deg opp på ulike stiler og forstå hva du liker best. En urban balkong midt i byen passer nok en annen type interiørstil enn en romantisk og blomstrende hage på landet. Se etter paralleller mellom hva som passer omgivelsene ute, og hva du liker innenfor de mange interiørstilene, forteller Groven.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.