Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen

matprat

De aller fleste er ganske konservative når de velger tilbehør til reinsdyrkjøttet. En klassiker topper listen over hva nordmenn bare må ha til reinsdyr.

Tyttebær er det mest populære tilbehøret til reinsdyrkjøtt. Det lille syrlige bæret er førstevalget til 14%, når de får spørsmål om hva som det perfekte tilbehøret til reinsdyrkjøtt (utenom potet). På andreplass, med 11% oppslutning kommer rosenkål, tett etterfulgt av sopp. I bunnen av lista finner vi kål, erter og blomkål.

–  Det er ikke overraskende at mange velger klassisk tilbehør til rein, da rein for de fleste er tradisjonsmat. Tyttebær er naturlig følge til klassiske gryter med reinkjøtt, for det gir litt syrlighet og sødme, og balanserer retten fint om den er kremet eller har en fløtebasert saus, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådgiver i MatPrat.

Tyttebær, rosenkål og sopp er alle en del av den nordiske paletten som speiler reinkjøttet godt, men MatPrat-kokken vil inspirerer reinelskere til å prøve noe nytt.

– Løkmarmelade eller løkkompott av rødløk er i de samme banene som tyttebær, men gir litt annen smaksopplevelse. Rosenkål må ikke være kokt, det kan være finsnittet og sautert. Tilsett den snittete rosenkålen litt tranebær og nøtter, da får du søtlige smaker som passer godt til reinkjøtt.

På spørsmål om hvilke retter med reinsdyrkjøtt man kunne tenke seg å prøve, ser man at de yngste i større grad enn resten av befolkningen har lyst å prøve pizza og kebab med reinsdyrkjøtt. De eldste er mer tradisjonelle og er lite interessert i reinkjøtt i nye retter.

– Pizza og kebab er kjente retter for de unge, og når de skal prøve noe nytt tar de gjerne en kjent rett og vrir på den. Det enkelt å bytte ut skinke og salami med reinkjøtt.

– De unge er gjerne mer lekne og kreative. De er mer globale i tilnærmingen til oppskrifter, og flekser gjerne ut ifra hva de har i kjøleskapet. De setter sitt eget preg på det de ser av matvideoer i sosiale medier. Samtidig så er reinskav eller -biff til pizza og kebab lett å få tak i, og enkelt og raskt å tilberede.

– Jeg vil oppfordre til å prøve noen nye smakskombinasjoner til helgemiddagen. Det er gøy å utvide smaksbildet og gi en eksklusiv  tvist, på eksempelvis pizzaen. Til gjester  er en hvit pizza med rein, blåmuggost, pære og honning lekkert å severe. Enkel smaker, men som smaker mye i seg selv, avslutter Hansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.