Meldte luksusveske stjålet – Avslørt på Finn.no

fremtind

En luksusveske, en diamantring og et par øredobber ble meldt frastjålet til forsikringsselskapet. Så ble annonsen oppdaget på Finn.no. Forsikringskunden satt igjen med en stor bot og 15 dagers betinget fengsel.

I fjor sommer meldte kunden til Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, tyveri av en Yves Saint Laurent håndveske til nær 12 000 kroner, en kostbar diamantring og et par øredobber – til et samlet skadekrav på kr. 35 650.

– Vår saksbehandler gjorde et søk på Finn.no og fant ut at tilsvarende veske lå ute til salgs, på samme adresse. Kunden erkjente til slutt at vesken ikke hadde blitt stjålet, og dermed sådde vi også tvil om også diamantringen og øredobbene var stjålet, sier Roy-André Sørheim Lyngby, leder for utredning i Fremtind.

Forsikringskunden ble politianmeldt. Vedkommende endte opp med å bli dømt til 15 dagers betinget fengsel, og fikk i tillegg en bot på 15.000 kroner. Den domfelte er også naturligvis uønsket som kunde i Fremtind for all fremtid.

– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre. Derfor politianmelder vi alle svindelforsøk vi oppdager, sier Lyngbø.

I dommen fra tingretten står det:

«Det taler for streng straff at forsikringsordninger bygger på tillit og finansieres av et fellesskap. Forsikringsbedrageri er også vanskelig å avdekke. De utgjør et betydelig samfunnsproblem og fører til at forsikringsutgiftene for allmennheten blir større enn de burde ha vært. Allmennpreventive hensyn veier derfor tungt og det er nødvendig med en følbar reaksjon for at straffen skal virke avskrekkende»

Fremtind opplever at politiet prioriterer svindelsaker høyere enn før. Det gjør at flere får strafferettslig pålegg som bot og fengsel.

– Når vi politianmelder alle svindelforsøk håper vi å skape en preventiv effekt. Vi tror det vil få folk til å tenke seg om en ekstra gang før de gjør seg til kriminelle, ofte for relativt små beløp. For de som blir domfelt er konsekvensene store, men det er rettferdig for majoriteten som ikke jukser, sier Lyngbø.

Fremtind avdekker forsikringssvindel for om lag 75 millioner kroner hvert år. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger på rundt 200 000 kroner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.