Casper Stornes med andreplass når det virkelig gjelder, Gustav Iden med 4. plass

norges triatlonforbund

Casper Stornes, Gustav Iden og Kristian Blummenfelt sto alle på startstreken i Tokyo-OLs testevent i natt norsk tid. Med et uhell på sykkelen for Blummenfelt på sykkel, var det Stornes og Iden Norge festet sin lit til. Begge viste fantastisk form. 

Stornes kjempet om seieren på oppløpet og ble til slutt slått med fire sekunder. Iden forsøkte å komme opp til Stornes på løpingen, men nådde aldri helt fram og ble nummer fire, 34 sekunder bak vinneren Tyler Mislawchuk fra Canada. Blummenfelt måtte bryte på grunn av sykkelvelt. 

Stornes gjorde kanskje sitt sterkeste løp noensinne. Han vant i et minst like sterkt felt i Bermuda i fjor, men han var da ukjent og kunne dra ifra på syklingen uten at noen reagerte. Etter konkurransen i Tokyo sa han:

– Jeg har fått trent godt på treningsleir i Font Romeu og følte meg veldig bra i dag. Det er en fantastisk herlig følelse å komme tilbake slik etter at jeg har hatt en svært skuffende sesong. Det er helt utrolig!

For uttaket til OL betyr testeventet mye. For det norske laget, som har prioritert varme-testing og forberedelser til Tokyo-OL på bekostning av å være i toppform i verdensserien, var det viktig å vise seg fram i nattens konkurranse.

Stornes var overlykkelig over å ha kunnet bevise at han er en å regne med.

– Dette var viktig for meg, for både Kristian og Gustav har allerede vist at de er blant verdens beste, mens min sesong har vært helt grusom. Nå har jeg fått vist at jeg kan ende på pallen her i Tokyo», sa han etter løpet.

Nordmennene har slitt på svømmingen i år og har måttet bruke mye krefter på å sykle seg opp. I Tokyo lå de godt an etter svømmingen. Blummenfelt var fremst av dem og etablerte seg i en gruppe fremst i feltet. Stornes kom bak i gruppe to og Iden styrte gruppe tre. Alle tre er kjente som sterke syklister, og når «Blue train» ikke hjalp tette luker bakfra på sykkel, så var det Stornestoget og Identoget som sørget for at alle gruppene samlet seg før halvveis. Iden endte med den raskeste splittiden på syklingen, med 0:58:40 på den 40 km lange svært tekniske løypa.

På nest siste av åtte runder på sykkel smalt det, og Blummenfelt var en av dem som ble liggende i bakken. Det var umulig for Blummenfelt å fortsette etter dette.

Inn i skiftesonen var det 29 utøvere som samtidig satt fra seg sykkelen, og blant de raskeste i skiftesonen var Stornes. Han, Hayden Wilde fra New Zealand og Mislawchuk er alle sett på som unge talenter, med det var likevel overraskende at det var disse som skulle styre feltet på løpingen. De satte i gang et tempo som gjorde at forhåndsfavoritten Henri Schoeman fra Sør Afrika måtte slippe. Sterke løpere som Jonathan Brownlee og Gustav Iden klarte aldri å innhente dem. 

Mens Wilde holdt seg i front gjennom de første kilometerne, forsøkte Mislawchuk å rykke når det gjensto 2 km, men klarte ikke riste av seg de to andre. Stornes forsøkte en langsprint 500 meter før mål, men Mislawchuk hengte seg på og kom seg forbi på oppløpet.

Brownlee og Iden hadde ligget rett bak hele veien. Ved halvløpt lå de 11 sekunder bak fronttrioen, men de hadde mistet noen sekunder på de siste kilometerne selv om de samarbeidet godt. Iden dro fra på slutten og berget fjerdeplassen.

Det har vært stor bekymring rundt forventet varme i Tokyo. Varmen slo ikke riktig til i dag, med rundt 29 grader både i vannet og lufta. Sterk vind og regn gjorde likevel sitt til at været innvirket på konkurransen.

Etter målgang forklarte Stornes at han hadde lyktes med å beskytte seg mot vinden ved å ligge midt i feltet på syklingen.

Stornes rykket 27 plasser opp på den olympiske kvalifiseringslista, til en 32. plass, og Iden rykket opp seks plasser til en 16. plass. Blummenfelt falt tre plasser til en 12. plass. 

Norges beste på kvinnesiden, Lotte Miller, var ikke med i kvinnenes løp grunnet en skade i foten som hun pådro seg i sommer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.