Begynne å trene etter ferien? – Ikke bli overivrig

yoga bodø

Fellesferien er over og mange kommer hjem med store ambisjoner om en sunn og positiv treningshøst.

– Jeg hyller det, men vi ser hvert år at mange drar altfor hardt på i starten. Kroppen trenger litt tid på seg for å komme i gang etter en rolig sommer. Gi deg selv et godt treningsgrunnlag før du går til med alt du har, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Han sier det ryker mang en akilles, menisk eller kragebein i løpet av ukene som ligger foran nå når nordmenn returnerer til jobbene sine.

– Hvis du i tillegg ikke har trent særlig tidligere og starter nå, må du passe enda mer på. Ikke bli overivrig. Det er så lett for, men veldig fort blir de gode ambisjonene til en nedtur fordi du får deg en skade. Da forsvinner motivasjonen fort igjen, sier Skjerven.

Han sier at de vanligste idrettsskadene leges på mellom tre og seks uker, mens leddbånd i knær og fotledd kan ta to til tre måneder.

De typiske skadene er… 
– Mange får belastningsskader fordi de vil mer enn kroppen klarer. En del får knetrøbbel, muskelstrekker i lyske eller hamstring, senebetennelser eller ryggsmerter fordi de vil mye og ikke øker gradvis.

En del får også akutte skader som ikke handler om overbelastning, men mer uflaks eller overivrighet.

– Overtråkk, forstuinger og lårhøner treffer mange de neste ukene, sier Skjerven.

Mange går på en smell i bedriftsidretten 
I august og september starter også mange bedrifter opp igjen med samlingene sine. Statistikk fra Norsk Helseinformatikk viser at hele 15 prosent av idrettsskadene her til lands skjer i bedriftsfotballen.

– Fotballen har flere brå bevegelser og fartsøkninger enn for eksempel i distanseløping. Det gir en del skader. Samtidig er fotball en kontaktsport der det er lett for å få seg en smell i en takling eller hodeduell, sier Skjerven.

I bedriftsidretten finner vi også deltagere i alle aldre.

– Når adrenalinet pumper er det lett for å glemme seg. Hvis du er 50 år må du bare godta at kroppen ikke er like rask som da du var 20. Men selv om du ikke kan gjøre noe med alderen kan du gjøre masse med treningsgrunnlaget. Bare ta det i riktig rekkefølge og ta tiden til hjelp, sier Frende-legen.

– Ikke dropp å trene! 
En ting er han krystallklar på.

– Ikke vær redd for at du kan få vondt når du starter opp. Det er aldri for sent å begynne å trene. Bare tilpass treningen til nivået ditt. Kroppen din er glad i å være i aktivitet og vil juble for all innsats du legger ned. Så ikke dropp treningen, bare vær oppmerksom på hvordan du legger den opp når du drar i gang, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.

Slik unngår du skader:

  1. Begynn forsiktig 
    Ikke gå ut i hundre hvis du er utrent, selv om du har lyst. Bygg deg opp og gjør treningen til en god rutine. Det er enklere å forebygge en smell enn å reparere skaden når den har skjedd. 
  2. Husk å varme godt opp 
    Oppvarming kan være gørr kjedelig, men det er superviktig. Gjør det skikkelig, ta deg tid og ikke spurt før du er blitt ordentlig varm.
  3. Varier treningen 
    Uansett hvordan treningsgrunnlaget ditt er, er variasjon avgjørende. Ensidig trening over tid gjør deg mer skadeutsatt, reduserer progresjonen og går utover motivasjonen. Finn ulike treningsformer som gir deg styrke, kondisjon og smidighet.
  4. Gi deg i tide 
    Vær ærlig med deg selv og vit når kroppen din har fått nok for dagen. Skader oppstår ofte mot slutten av økten, når hode og kropp er sliten. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.