Avinor: Liten oppgang i flytrafikken i mai

avinor

Antall reisende med fly til og fra norske lufthavner fortsetter å stige, samtidig som færre fly er i luften.

I mai reiste 4 764 241 passasjerer til og fra Avinors lufthavner, en oppgang på 2,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Antallet flybevegelser i samme periode var 70 592, sammenlignet med 72 485 i fjor. Det er en nedgang på 2,6 prosent.

– Bedre kabinfaktor på flyene og flere store fly er grunnen til at disse tallene avviker litt, forklarer Jasper Spruit, direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Av de store lufthavnene var det Oslo lufthavn som hadde den største veksten. 2 504 420 passasjerer var innom Norges hovedflyplass i mai, opp 4,4 prosent sammenlignet med mai i fjor. Det er spesielt utlandstrafikken som øker. Her reiste 7 prosent flere passasjerer sett mot fjoråret. Innlandstrafikken økte med 1,6 prosent.

– Dette viser at jobben vi gjør med å legge til rette for norsk verdiskapning ved å gjøre Oslo lufthavn til et viktig knutepunkt lykkes ganske godt, forteller Spruit.

Ellers hadde mindre lufthavner som Brønnøysund og Røst en god prosentvis oppgang med henholdsvis 28,8 og 23,1 prosent vekst i mai.

Sterk utlandsvekst i nord og vest
Tromsø lufthavn hadde en enorm vekst på utlandstrafikken sammenlignet med fjoråret. Hele 94 prosent flere passasjerer reiste til og fra utlandet direkte fra Tromsø i mai. I Bodø var veksten på utlandstrafikk på 45 prosent og i Alta på 11 prosent. Kristiansund lufthavn økte utlandstrafikken med solide 11 prosent.

– Mai var en måned med mange muligheter for å ta en langhelg i utlandet. Dette ga en sterk vekst i antall utlandspassasjerer på 6,1 prosent i mai. Samtidig førte inneklemte dager til noe mindre forretningstrafikk innenlands, slik at antall innlandspassasjerer holdt seg omtrent uendret fra i fjor. Vi ser at Tyrkia er på full fart tilbake som en av de mest populære feriedestinasjoner for nordmenn. I mai økte antall passasjerer til/fra Tyrkia med hele 36 prosent. Rutetilbudet fra Avinors lufthavner er betydelig forbedret i sommer, og det forventes derfor en fortsatt sterk i passasjertallene til Tyrkia, sier Jasper Spruit, direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Av de andre store lufthavnene var veksten totalt sett i underkant av 2 prosent, men utlandstrafikken vokser også her. Bergen og Trondheim (5 prosent) og Stavanger (4 prosent) er status der.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.