Åtte av ti forventer høyere boliglånsrente

nbbl

Boligmarkedsbarometeret faller fra 10,0 i mars til 8,8 i april. Nedgangen skyldes først og fremst at flere forventer økt boliglånsrente, samt at færre tror på stigende boligpriser. Et sterkt arbeidsmarked demper imidlertid fallet.

Andelen som tror på stigende boligpriser neste 12 måneder faller fra 55 prosent i mars til 52 prosent i dag. Dagens nivå er på linje med gjennomsnittet det siste året. Optimismen er størst på Østlandet, mens forventningene er noe mer dempet på Sør- og Vestlandet. I det ganske land er det fortsatt få som tror på lavere boligpriser, og kun seks prosent forventer et prisfall det neste året.

– Andelen som tror på stigende boligpriser neste 12 måneder faller fra 55 prosent i mars til 52 prosent i dag, forteller sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes.

Norges Bank har nå satt opp renten to ganger det siste halvåret – de første renteøkningene siden 2011 – og folket mener at det er mer i vente. Hele 82 prosent tror at de har høyere boliglånsrente om ett år, en økning på seks prosentpoeng fra forrige måling. Utsikter til økte renteutgifter virker allikevel ikke mer avskrekkende enn at et flertall fortsatt forventer stigende boligpriser.

Som en følge av oppgangstider i norsk økonomi er arbeidsledigheten lav og lønnsveksten tiltagende. Som ventet er dermed også frykten for å miste jobben lav. Kun fem prosent er bekymret for å miste jobben det kommende året, en nedgang fra åtte prosent i mars. Det fungerer som en motvekt mot de kommende renteøkningene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.