Årets aller første blomst er vakre Primula!

primula blomster

Primula betyr den første, og den bringer bud om vår og lysere dager med sine intense farger og milde blomsterduft.

Det finnes mange arter av Primula. De er flerårige, og mange trives godt i hagen. Det er Primula vulgaris som er mest brukt som stueplante, men du finner også f.eks syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) i salg.

Blomstene hos disse sitter samlet i kranser, mens hos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten. Navnet Primula kommer av ordet ”primus” som betyr “først”. Primula kommer opprinnelig fra fjellområder i Europa, Asia og Nord-Amerika.

Nye sorter
Blomstene hos Primula finnes i hele spekteret av farger, fra hvitt til mørk lilla og rødt. De har en mild, god duft som for mange er duften av tidlig vår.

– Det er særlig de gule blomstene som dufter, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Blomsterforedlerne jobber hele tiden med å lage nye sorter i enda bedre farger, og med bedre holdbarhet for livet innendørs.

Produksjon
Nesten alle primulaene du ser i butikkene er norske! Det gjør den til en av de mest populære potteplanter i Norge. Plantene trives ved lav temperatur, og får vokse ved 8-10 grader. Plantene vi kjøper i butikken i januar, kan være plantet i veksthuset allerede i august.

Når de får stå så lenge, vil de utvikle seg godt med friske hvite røtter og sterke, tykke blader.

Primula liker seg best:

I et rom med lavest mulig stuetemperatur
I et vindu som gir mye lys
Når den får lite, men jevn vanning

Primula blomstrer noen få uker, etter dette kan du ta vare på den og plante den ut etter at frostfaren er over. For noen sorter vil du legge merke til at blomstene som kommer opp har stadig mindre intense farger, og dette er forårsaket av lite lys. Observer planten og løft gjerne potten for å kjenne på vekten, før du vanner, mange primula blir vannet for mye.

Kile: Opplysningskontoret for blomster og planter

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.