– Altfor ofte stikker den skyldige av

bilkrasj

Hvert år utbetaler forsikringsselskapene over en halv milliard kroner til bileiere som har fått bilen påkjørt mens den stod parkert. Hvis synderen stikker av, blir bileieren sittende igjen med regningen.

Mange bileiere har opplevd å komme tilbake til parkeringsplassen og finne bilen sin bulket. Forhåpentligvis ligger det da en lapp på frontruta med kontaktinformasjon til den som kjørte inni bilen, men slik er det ikke alltid. Kanskje var ikke den skyldige klar over hva som skjedde, men det hender også at bilførere bevisst stikker av.

– Vi har ikke eksakte tall på hvor ofte det ikke legges igjen en lapp etter påkjørsel, men vi ser at det skjer altfor ofte. Det er veldig leit for den som får bilen sin ødelagt, uten å ha skyld i skaden. I snitt får Codan Forsikring meldt inn minst tre slike saker hver uke, forteller Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Finner sjelden den skyldige
I løpet av 2017 mottok forsikringsselskapene i Norge 56 653 skademeldinger om parkerte biler som var blitt påkjørt, noe som i snitt utgjør 155 påkjørte parkerte biler per dag. I løpet av første halvår i år har de mottatt 26 592 skademeldinger, viser statistikk fra Finans Norge.

– Denne typen skade er ikke uvanlig. En sjelden gang er det en ærlig sjel som legger igjen lapp på ruta, men det er dessverre ikke så mange av dem. Er man heldig, kan det være et vitne som har sett hendelsen og lagt igjen lapp på ruten. Eller det kan være et overvåkningskamera på stedet og du kan kontakte gårdeier eller sikkerhetsselskap for å få hjelp til å finne ut hva som har skjedd, sier Persson.

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene i løpet av første halvår i år har betalt ut rundt 300 millioner kroner i erstatningsbeløp for skader på parkerte kjøretøy. I løpet av hele 2017 ble det betalt ut 531 millioner kroner.

Erstattes som kaskoskade
– Hvis du har kaskoforsikring på egen bil vil du få erstattet skaden i eget forsikringsselskap. Vi erstatter da skaden som «vanlig» kaskoskade, og erstatter for reparasjon av skaden, men fradrag av avtalt egenandel. Hvis du ikke har såkalt toppbonus, så vil skaden dessverre medføre et bonustap, forklarer Annika Persson i Codan Forsikring.

Syv gode parkeringsråd
For å prøve å unngå at bilen din blir påkjørt mens den står parkert har Codan Forsikring følgende syv råd:

Parker på oppmerkede og lovlige plasser
Ikke parker for nært andre biler
Ikke parker på trange steder
Unngå å parkere for nært hjørner
Parker helst ved siden av en bil som er «finere og nyere» enn din egen – eierne av disse er gjerne mer forsiktig med egen bil
Ikke parker på plassen nærmest stedet der handlevogner hentes og parkeres
Husk at store biler og varebiler trenger større plass enn mindre biler

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.