A-krimkontroll i Ofoten fant flere sjokkerende regelbrudd

skatteetaten

A-krimkontroll i Ofoten avdekket flere brudd på sikkerheten, stans av farlig arbeid og mulig svart avlønning. Nå kan flere forvente seg reaksjoner.

A-krimsenteret i Nordland gjennomførte en rekke kontroller i privatmarkedet i Narvik og Ofotenområdet i samarbeid med Kemneren i Narvik. Formålet med kontrollene var å sjekke ut tilstanden i det private byggmarkedet, samtidig som a-krimsenteret har aksjonert målrettet etter å ha mottatt tips.

– A-krimsenteret har over tid mottatt informasjon om at useriøse aktører har oppdrag i Ofotenomårdet. Disse tipsene ønsket vi å følge opp samtidig som vi kartla øvrige aktører for å skaffe oss oversikt over hvem som opererer i området, sier Lars-Jørgen Gunnestad, koordinerende leder for A-krimsenteret i Nordland.

Umiddelbar stans på arbeidet
Totalt ble 9 selskaper og 27 personer kontrollert. Hos 8 av de kontrollerte virksomhetene ble alt arbeid eller deler av arbeidet stanset etter pålegg fra Arbeidstilsynet knyttet til mangler ved sikkerheten.

– Vi fant flere tilfeller av elektriske arbeidsverktøy uten sikring blant annet en vinkelsliper hvor vernedekselet er borte, forteller Gunnestad.

En rekke av de kontrollerte arbeiderne hadde ikke gyldig HMS-kort. Flere utgåtte HMS-kort ble inndratt i løpet av kontrollen. Det ble også avdekket brudd på minstelønnsbestemmelsene i en rekke av de kontrollerte virksomhetene.

Arbeidstilsynet vil følge opp alle stansinger og brudd med nødvendige pålegg. Mulig svart arbeid
Under kontrollen fant Skatteetaten og Kemneren i Narvik flere personer i arbeid uten at disse var registrert i AA-registeret. Slike feil og mangler kan indikere svart arbeid og avlønning. Saken følges opp mot de aktuelle arbeidsgiverne.

A-krimsenteret i Nordland vil ha et ekstra fokus på den økende aktiviteten i Ofoten i tiden fremover.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.