1,8 millioner kulturminnekroner til eiere i Nordland

kulturminnefondet

Årets første tildelinger fra Kulturminnefondet til private eiere av verneverdige kulturminner er gjennomført, og eiere i Nordland kan glede seg over 1,8 millioner kroner i støtte.

Ni eiere i Nordland har så langt i år fått 1,8 millioner kroner i støtte til bevaring av sine kulturminner. Kulturminnefondet har gått bort fra én årlig søknadsfrist, og deler nå ut støtte til kulturminner over hele landet fortløpende gjennom 2019.

I første kvartal er det behandlet 488 søknader, som til sammen søkte om nesten 220 millioner kroner. 283 prosjekter har fått støtte, med en samlet sum på nesten 58 millioner kroner.

– De seneste årene har tilskuddene som Kulturminnefondet gir til eiere av verneverdige kulturminner blitt doblet. Kulturminnefondet sikrer viktige kulturminner over hele landet på en effektiv og målrettet måte. Det å ta vare på kulturarven er bra for miljøet, det gir kunnskap om historien vår, og det skaper aktivitet og arbeidsplasser over hele landet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Tilbakemeldingene på løpende behandling av søknader fra private eiere om å sette i stand sine kulturminner, er veldig gode, og saksbehandlingstiden har gått ned betraktelig.

– Innføring av løpende saksbehandling har skjedd etter forslag fra eierne, og jeg er veldig fornøyd med at det nå fører til enklere søknadsbehandling og raskere saksbehandlingstid, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Her er listen over de som har fått støtte i Nordland:

(Prosjekt, søker, kommune, tilskudd)

  • Storstrand Driftsbygning, Jan Øystein Svaleng, Rana, 200.000
  • Lauvøygården takskifte, Dønna kystlag, Dønna, 229.000
  • Vakthusøya – Oppretting av Butikken, Wilhelm Otnes, Vågan, 26.000
  • «Fjøsen på Vikerneset» – nordvest vegg, Åslaug Wikran, Brønnøy, 135.000
  • SKOLO, Skola AS, Herøy, 301.000
  • Væreiergården på Sakrisøy, Carl-Fredrik Gylseth, Moskenes, 700.000
  • Brygge fra 1784 på Hestøygården, Annie M. Henriksen, Alstahaug, 100.000
  • Sikring av fjøs, Lena Fagerwing, Vega, 50.000
  • Tømmerbygning, Bakken, Junkerdalen, Bjørn Christian Edvardsen, Saltdal, 58 000
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.