12 grunner til å bruke refleks

vinter trafikk

I morgen er det den nasjonale refleksdagen 2020. I fjor ble 12 fotgjengere drept i trafikken. Her er Tryg Forsikrings 12 viktigste grunner til at du bør bruke refleks.

 1. Refleks gjør deg synlig i mørket gjennom å reflektere lys, og reduserer risikoen for å bli påkjørt. Som fotgjenger med refleks gir du en bilist hele 85 prosent større sjanse til å se deg i tide.
 2. En bilsjåfør i 50 km/t ser deg kun to sekunder før bilen passerer dersom du går i mørket uten refleks. Bruker du refleks vil bilisten se deg vel ti sekunder før.
 3. De fleste ulykker mellom bil og fotgjengere skjer i byene når folk krysser gaten. Lys fra biler og butikker konkurrerer om bilsjåførens oppmerksomhet og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks, ikke minst når det regner eller er dårlig sikt.
 4. I fjor ble 108 drept i trafikken i Norge. 12 av disse var fotgjengere. De fleste var menn, og mange av trafikkulykkene skjedde i mørket. Ingen barn under 16 år ble drept i trafikken i fjor.
 5. Undersøkelser fra tidligere år har vist at vel 40 prosent av ulykker der fotgjengere omkommer, skjer i mørket.
 6. Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen har vist at halvparten av fotgjengere som omkom i trafikkulykker, ikke brukte refleks.
 7. I fjor ble 565 mennesker hardt skadd i trafikken i Norge. 140 av disse var fotgjengere eller syklister, og 14 av disse var barn under 16 år.
 8. Undersøkelser viser at fire av ti reflekser er gamle og slitte og bør skiftes ut med nye. Du bør ha en refleks som er CE-merket, da disse er godkjente og virker godt i mørket.
 9. De aller beste refleksene er de som henger langs siden av kroppen da de er i konstant bevegelse, og reflekterer lys godt. Har du to på deg blir du synlig i mørket fra flere sider. Refleksbånd som festes rundt armer og bein er også gode, samt refleksvester.
 10. En bilsjåfør med nærlys vil se en fotgjenger med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks er du først synlig for bilisten på vel 25 meters avstand.
 11. Refleks er den lille livredderen, din billigste livsforsikring. Bruk 15 sekunder på å ta den på deg, det kan være forskjellen mellom liv og død. Heng den helst i knehøyde da det er der den får mest mulig lys fra billykter.
 12. Reflekser er ferskvare. Slitasje og riper svekker effekten. Derfor bør du skifte de ut minst hvert tredje år. Refleksvester mister effekt etter vel 20 gangers vask.

Bruk gjerne refleksdagen til å bytte ut gamle og slitte reflekser!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.