Topp 5: Dette krasjer vi mest med i høstmørket

vinter trafikk

Folk krasjer i garasjevegger, gjerdestolper, søyler, steiner, blomsterkasser, parkerte biler og små og store murer. – Ikke stol blindt på parkeringssystemet i bilen, bruk øynene, råder Trygg Trafikk.

Hvert år oppstår mer enn 45 000 bilskader av denne typen, viseranalyser fra Frende Forsikring.

– Vi får meldt inn slike skader hver eneste dag, sier fagsjef motor i Frende, Roger Ytre-Hauge.

Skadene ender oftest med en ødelagt dør, skjerm, støtfanger eller baklykt. Snittkostnaden per ulykke i fjor høst kostet mer enn 20 000 kroner å reparere.

Dyre reparasjoner
– Grunnen til de dyre reparasjonene er at biler oftere har dyrt utstyr som sensorer, kameraer og radar i fronten som leser trafikkbildet, sier bileksperten i Frende Forsikring.

Når karosseriet på bilen får seg en trøkk, blir utstyret også skadet. I fjor høst krasjet nordmenn for 1,5 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Det er mer enn 16 millioner hver eneste dag.

– Vi ser en økning i antallet kollisjoner om høsten og vinteren. Vi er på vei inn i et halvår med mer vær, dårligere sikt, mørkere tider og glattere veier. Og så har du småkalde og halvtrøtte bilførere bak rattet, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

– Det er viktig å minne om at dugg og is på bilrutene må fjernes før du kjører. Selvsagt, egentlig, men altfor mange slurver, sier Ytre-Hauge.

Unngå stress og se deg rundt 
Trygg Trafikk merker det samme.

– Vi tenker at kollisjoner i høstmånedene eller på førvinteren har med daglige aktiviteter å gjøre. Det er gjerne økt aktivitet og stress i kombinasjon med varierende sikt- og kjøreforhold som lav sol, våt og glatt vei, skumring og mørke, sier Bård Morten Johansen som er seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

– En rekke uhell skyldes også overgangen til glattere føre. Glatten kommer visst like overraskende hvert år, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen. Han råder deg til å bruke øynene, og ikke stole blindt på parkeringsassistansen når du rygger eller parkerer.

– Med lydsignal, med eller uten ryggekamera fordeler lyden seg til høyttalerne i bilen for å simulere kilden til hindringen. Du må fortsatt bruke øynene både foran, bakover og til sidene. Det er ikke alltid enkelt å tolke retningen på lydsignalet, sier Johansen i Trygg Trafikk. Han forteller at du kan tro det piper fordi du er nær en hindring foran bilen, samtidig har det dukket opp en hindring bak.

Hold oppmerksomheten på veien
Frende og Trygg Trafikk minner også om viktigheten av å holde oppmerksomhet på veien og å unngå distraksjoner bak rattet.

– Kryssulykker skyldes svært ofte uoppmerksomhet, for høy fart og dårlig beregning. De fleste kjenner vikepliktsreglene, men noen overser skilting. Distraksjoner er et vesentlig element. Evnen til å motstå fristelser, altså å unngå å se på ting du ikke bør se på mens du kjører, er viktig. Dette gjelder både mobiltelefoner, nettbrett, passasjerer og fristelser utenfor bilen, sier Johansen.

– Med god oppmerksomhet oppdager du hindringer tidlig. Det gir deg bedre mulighet for å velge riktig fart i situasjonene og det gjør deg i stand til å følge en plan i kjøringen, og reagere raskt om noe oppstår, sier seniorrådgiveren i Trygg Trafikk.

Dette krasjer vi mest med:

  1. En annen bil
  2. Vegg/stolpe i parkeringshus
  3. Mur
  4. Gjerde
  5. Veikant

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.