Syv av ti forventer høyere boliglånsrente

nbbl

Husholdningene tror at perioden med historisk lave renter går mot slutten. Dette kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjennomført for NBBL hvor 71 prosent svarer at de tror boliglånsrenten vil øke de neste 12 månedene.

Seniorrådgiver i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) Christian Frengstad Bjerknes mener det er betryggende at en stor andel av befolkningen tror at renta kommer til å øke.

– Norges Bank minner stadig om at renten skal «normaliseres», men det er syv år siden det faktisk var en renteøkning. Det er derfor betryggende at en så stor andel av befolkningen nå tror at boliglånsrenta vil øke, fordi mye tyder på at det er alvor denne gang. Samtidig er det et tankekors at den yngre generasjon, som typisk har størst gjeldsbelastning og rammes hardes, er de som har minst tro på renteøkning, sier Christian Frengstad Bjerknes.

Hvor hardt rammer renteoppgangen lommeboken din?
– Det er fornuftig å ha et bevisst forhold til hvordan månedlige utgifter øker. Men mange beregninger tar ikke høyde for at effekten av en renteøkning dempes både av rentefradraget og annuitetsprinsippet. Så det er ikke gitt at din månedlige likviditet reduseres tilsvarende den økte rentekostnaden, forklarer Bjerknes.

– Kanskje er det litt overraskende å se at et rentehopp på 1 prosentpoeng kun øker de månedlige utgiftene med 311 kroner per million du skylder. Men husk at du samtidig reduserer egen sparing, sier Bjerknes.

NBBLs tips til deg med boliglån:

1. Prut på renten eller bytt bank. Sjekk hvilken rentnte du bør ha på finansportalen.no.
2. Er du bekymret for renteøkninger, bind renten på hele eller deler av boliglånet.
3. Budsjett over privatøkonomien gir oversikt og gjør det lettere å se hva du kan spare.
4. Benytt dagens lave rente til å bygge deg opp en buffer i husholdningsbudsjettet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.