Svolværing får utmerkelse for Munchmøbler

pressenytt

Andreas Engesvik fra Svolvær har designet møblene til det nye Munchmuseet i Oslo. Nå mottar han DOGA-merket for design og arkitektur. 

Utmerkelsen deles ut torsdag 11. mars i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), på doga.no fra klokken 14.

DOGA-merket for design og arkitektur har vært delt ut siden 1965 og er en årlig pris som gis til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur.

– Vi har en stolt design- og arkitekturhistorie i Norge – og det vi gjør med denne prisen er å løfte frem de aller beste. Årets vinnere har skyhøy faglig kvalitet og viser frem den imponerende nyskapingen som skjer over hele landet. Her er det virkelig mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I år er det i alt 17 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til sju mottakere av DOGA-merket nykommer. Senere i ettermiddag blir det offentliggjort hvem som mottar den aller gjeveste utmerkelsen, DOGA Hedersmerket.

Jenny Skavlan leder årets prisseremoni. Hun mener den kreativiteten og skaperkraften som årets mottakere viser, gir grunn til fremtidsoptimisme i en samtid preget av pandemi og nedstengning.

– Vinnerprosjektene er ikke bare nydelige, vakre og imponerende, de viser også at bærekraft ikke er en uoppnåelig drøm, men mulig å få til i praksis. Jeg som til daglig jobber med design, innovasjon og bærekraft synes det har vært utrolig inspirerende å lære om prosjektene som får DOGA-merket, sier Skavlan.

Alle vet hvordan Munchmuseet i Bjørvika ser ut utvendig, men hvordan skal det innredes? For å takle om lag en halv million besøkende i året, skjønte museumsledelsen tidlig at de trengte en møbelkolleksjon som i tillegg til komfort og estetikk også måtte være svært slitesterk.

Designerne Jonas Stokke og Andreas Engesvik vant anbudskonkurransen om å tegne møblene, mens Oslo-baserte Vestre, landets fremste produsent av utemøbler, fikk i oppdrag å stå for produksjon. Designerne jobbet tett med både produsent og andre leverandører for å oppfylle den krevende bestillingen fra museet.

Resultatet er en serie ergonomiske, bunnsolide møbler med et unikt uttrykk. Munchmøblene er produsert i Norge og Sverige i en prosess som kombinerte håndverkstradisjoner, bærekraft og moderne industriell masseproduksjon.

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller møblene elegante og tidløse, samtidig som de har en helt egen identitet.

«Her har designere og industri jobbet godt sammen for å skape møbler som tåler tidens tann, både visuelt og bruksmessig. Vi applauder museet for å satse på norsk design og møbelindustri, og for sin klare visjon gjennom kravene stilt til kolleksjonen. Vi vil også fremheve hvordan bærekraft er vektlagt gjennom hele verdikjeden – fra hvilken type stål de har brukt, til møblenes livsløp,» står det i juryens vurderingen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.