Påsken er like rundt hjørnet, og mange nordmenn forbereder seg til å dra på hytta for å nyte deilige fridager med skigåing, fjelluft, brettspill og peiskos.
Med omtrent 427.000 hytter (Statistisk sentralbyrå) i Norge er vi ikke bare et skikkelig «hyttefolk», men nordmenns solide økonomi bidrar også til at hyttestandarden stadig øker.
– Antall nordmenn som sikrer hytta med alarm fra Verisure er nesten tredoblet de siste fem årene, og vi opplever stor pågang rundt klassiske hyttesesonger som påsken, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal.
Nordmenns økende hyttestandard bidrar til at stadig flere ønsker å sikre hytta mot brann og innbrudd.
– Det er ikke mange år siden at en hytte uten strøm og innlagt vann var naturlig. Nå blir hyttene stadig større og mer påkostet, og det er vanligere med både flatskjermer, bredbånd, badestamp og kostbare hvitevarer på hytta. En konsekvens av dette er at det også er fornuftig å oppgradere sikkerhetsnivået på hytta, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.
Og det er nettopp det som skjer, ifølge ferske tall fra alarmselskapet Verisure. De siste fem årene er antall nordmenn som sikrer hytta si eller fritidsboligen sin med alarm fra Verisure nesten tredoblet. Siden påsken i fjor har økningen vært på ti prosent.
– En døgnovervåket alarm på hytta er en rimelig og fornuftig sikring mot både brann, innbrudd og vannskader – enten du er til stede på hytta eller ikke, sier sikkerhetseksperten.
I tillegg får du en rekke smarte funksjoner som gjør hyttelivet mer praktisk, slik som å fjernstyre varme, lys og låssystemet på hytta via mobilen.
Fortsatt bekymret for brannsikkerheten
Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rykket brannvesenet ut til 115 hyttebranner i 2017. Til sammen 18 personer har mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger de siste ti årene.
Til tross for at stadig flere nordmenn sikrer hytta si med alarm, er sikkerhetsekspert Hovde Omdal fortsatt bekymret for brannsikkerheten i norske hytter.
– Statistikken underbygger at brannsikkerhet på hytter er avgjørende å ta tak i, og jeg tror dessverre mange nordmenn slurver en del med dette. Mange er ikke klar over at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger, sier han.
Hovde Omdal understreker at det er eieren som har ansvaret for at hytta har tilstrekkelig med røykvarslere og nødvendig slokkeutstyr. Det er det mange som ikke kjenner til.
– Det hjelper lite at du er flink til å sikre boligen din hjemme dersom det oppstår en brann mens du er på hytta. En døgnovervåket alarm passer kontinuerlig på at røykvarslerne fungerer, og sørger for umiddelbar varsling og rask hjelp om en brann skulle oppstå, sier han.
Alarm bidrar til færre hytteinnbrudd
En hytte har ofte få naboer og står uten tilsyn store deler av året. Dermed kan den virke forlokkende på personer med uærlige hensikter. Da er det trygt å vite at noen passer på hytta når man ikke er til stede. Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal tror dette er én av hovedårsakene til at stadig flere får installert alarm på hytta.
– Det er en kjent sak at en alarm har preventiv effekt, og spesielt alarmskiltene bidrar til at tyver heller velger å bryte seg inn i en alarmfri hytte enn en hytte med overvåket alarm. Tall fra Finans Norge viser også at antall hytteinnbrudd har gått kraftig ned de siste årene, blant annet som følge av flere alarmer, sier han.
Om man skulle være så uheldig å oppleve innbrudd på hytta likevel, er det trygt å vite at noen tar tak i situasjonen.
– Ferieidyllen blir fort ødelagt når man kommer på hytta i påsken og oppdager at det har vært innbrudd der. Med en døgnovervåket alarm blir hytteeieren informert, en vekter gjenoppretter sikkerheten på hytta og politiet får beskjed, avslutter sikkerhetsekspert Hovde Omdal i Verisure.