Sommertid hele året vil få flere i aktivitet

natur

Natt til søndag skal Norge nok en gang skru klokka en time fram. Lysere ettermiddager gir mer friluftsliv og frivillighet, mener Norsk Friluftsliv.

Sommertid har vært en rutine siden vi fikk det som fast ordning i 1980. Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, mener det er på tide å innføre sommertid hele året.

– Det er helse i hvert minutt med dagslys på ettermiddagen! Skal vi få flest mulig i aktivitet bør vi gå for permanent sommertid, sier han.

Les også:  6 tips til en trygg vinter for hunden

Lysere ettermiddager er viktig for både friluftslivet og frivilligheten.

– Både barn og voksnes viktigste utetid er mellom klokken tre om ettermiddagen og klokken ni om kvelden. Friluftsorganisasjonene og andre frivillige er også mest aktive etter arbeidstid og på kveldstid, forklarer friluftsentusiasten.

– Dagslys fremmer motivasjon og deltakelse. Lengre og lysere ettermiddag vil gjøre at det blir enklere for dem å nå ut til enda flere, sier Heimdal.

Les også:  Hvor gammel er hunden din i hundeår?

Han har regnet på at det er mange timer med dagslys å hente i vinterhalvåret.

– I Oslo har vi for eksempel bare ca 321 timer med dagslys i løpet av de 148 dagene vi ikke har sommertid. Dersom vi innfører sommertid hele året, vil timer med dagslys i denne perioden øke med over femti prosent til 469 timer. Tilsvarende tall for Trondheim er fra 290 til 438 timer og for Tromsø fra 153 til 257 timer, forklarer Lasse Heimdal.

Les også:  Hvor gammel er hunden din i hundeår?

Europakommisjonen avholdt i fjor sommer en undersøkelse om innbyggerne ønsket sommertid eller ikke. Av rundt 4,6 millioner svar stemte 84 prosent for å fjerne sommertiden.

– Fordi vi bor så langt mot nord bør vi gjøre det motsatte og innføre den hele året. Det enkleste er derfor å flytte fast tidssone og stå opp sammen med finnene, avslutter Heimdal.


Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.