Slik pakker du feriebilen

ratt subaru

I ettermiddag vil tusenvis av nordmenn starte fellesferien, og gitt koronasituasjonen vil mange flere enn normalt legge ut på bilferie i Norge. Men ikke alle vet hvordan man pakker feriebilen på en forsvarlig og sikker måte.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur. Og ikke glem at en fullpakket bil kan få endret kjøreegenskaper sine vesentlig, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Dødelige prosjektiler
Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet. En fullpakket koffert på 20 kilo blir 600 kilo.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis en plutselig bråbremser. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre slike gjenstander før en legger av gårde på motorveien, sier han.

Ta koronahensyn
Smittevernstiltak kan også være lurt å tenke gjennom før man legger ut på bilferien.

– Jeg vil anbefale å ha godt med tørrmat og drikke i bilen slik at man slipper å måtte stoppe flere ganger underveis for å handle. Ha også engangshansker med for å bruke når man må berøre drivstoffpumper eller ladestasjoner, samt Antibac og våtservietter slik at man kan rengjøre hendene uten å måtte gå ut av bilen. Årets ferie blir spesiell, det gjelder å kjøre trygt samt ta smittevernhensyn slik at en bidrar til samfunnsdugnaden mens man opplever sitt eget land på en ny måte, sier Setnes.

Slik pakker du for bilferien:

 • De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.
 • Pakk myke ting øverst.
 • Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.
 • Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
 • Ikke pakk høyere enn baksetet.
 • Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
 • Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
 • Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
 • Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.
 • Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.
 • Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.