Seks av ti nordmenn vil ha miljømerking av digitale tjenester

mail likes

Seks av ti nordmenn ønsker at det innføres en miljømerking av digitale tjenester. Dette kommer frem i en fersk Sifo-undersøkelsen som datasenteroperatøren DigiPlex har fått gjennomført.

– En stor majoritet av nordmenn ønsker å kunne gjøre grønne valg og redusere sin klimapåvirkning – også på internett, sier Halvor Bjerke, Chief Operating Officer i DigiPlex. 

Hver gang vi streamer en TV-serie, går inn på sosiale medier eller logger oss på nettbanken starter en prosess i et datasenter som bruker strøm og slipper ut CO2. Beregninger viser at datasentre og digital infrastruktur i dag står for 3 prosent av det globale strømforbruket og 2 prosent av verdens CO2-utslipp. CO2-utslippet fra datasentre ligger i dag allerede på nivå med flyindustrien, og om utviklingen fortsetter i samme takt kan datasenterindustrien komme til å stå for rundt 20 prosent av strømforbruket og 5,5 prosent av CO2-utslippene i løpet av 5-10 år. 

Sifo-undersøkelsen viser at seks av ti nordmenn vil innføre miljømerking av digitale tjenester. Enda flere, hele 66 prosent, synes det er viktig at digitale tjenester har så lav klimapåvirkning som mulig. 

– Om du streamer en film gjennom et energislukende datasenter som drives på brunt kull, så bidrar det i aller høyeste grad til klimaendringene. Dagens forbrukere ønsker i større grad å kunne gjøre et aktivt grønt valg, også når det gjelder bruk av nett-tjenester, sier Halvor Bjerke. 

Samtidig er det bare 25 prosent av nordmenn som sier at de vil bruke internett mindre hvis det ville ha bidratt til å redusere den negative klimapåvirkningen. 

– Bruk av internett er en naturlig del av hverdagen som få kan eller vil avstå fra. Men forbrukerne kan stille krav til leverandører om at deres digitale tjenester skal være klimasmarte, energieffektive, basert på fornybar energi og forårsake minimale CO2-utslipp. Derfor er det heller ikke overraskende at 64 prosent ønsker at leverandørene skal rapportere sitt strømforbruk og sin klimapåvirkning, for eksempel i sin årsrapport, sier Halvor Bjerke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.