Revidert nasjonalbudsjett: – God nyhet i kampen mot barneekteskap

kvinne islam

Plan International Norge støtter regjeringens styrking av innsatsen mot skadelige praksiser som barneekteskap, kjønnslemlestelse og kjønnsseleksjon.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag, øker regjeringen bevilgningen til FNs innsats mot skadelige praksiser med 44 millioner kroner i bistandsbudsjettet.

– Det er en god nyhet at regjeringen øker innsatsen i utviklingspolitikken til kampen mot skadelige praksiser som barneekteskap. Barneekteskap er vold mot barn og et grovt brudd barns rettigheter. Nesten hvert andre sekund blir en jente i verden gift mens hun ennå er barn. Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden utrydde barneekteskap innen 2030, og derfor er det også et godt signal internasjonalt at Norge trapper opp innsatsen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.

Les også:  40 prosent av dødsulykkene skjer fordi trafikanter bryter trafikkreglene

Hvert år blir 12 millioner jenter gift før de er 18 år (Unicef 2018). Barneekteskap skjer på tvers av kulturer, religioner og etnisk tilhørighet, men rammer flest jenter i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Barneekteskap er i stor grad en skikk knyttet både til normer, manglende likestilling, svakt lovverk og fattigdom. I noen kulturer giftes jentene bort for å beskytte deres ære, mens andre steder giftes jentene bort slik at familien får en munn mindre å mette.

Les også:  Statens vegvesen: Antall omkomne på veiene doblet første halvår

– Vi mener det blir viktig at regjeringen styrker arbeidet med holdningsendring, og ikke minst at jenter og gutter må få utdanning og jobbmuligheter, sier Partapuoli.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.