Redningsvester: Livsviktig vedlikehold

regatta

Med enkle grep kan du sikre både deg og redningsvesten et lengre liv. Men skremmende få vet hvordan. Ni av ti eiere av en oppblåsbar redningsvest vet ikke hvordan den vedlikeholdes, ifølge en undersøkelse Norstat gjennomførte for DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og Redningsselskapet.

Fokus på vedlikehold
– Det er livsfarlig mangel på kunnskap, og det er derfor vi nå har stort fokus på vedlikehold gjennom egen supportside, på messer, i sosiale medier og ved alle anledninger. Oppblåsbare redningsvester må og skal vedlikeholdes. De består av komponenter som krever kontroll og utskiftninger i tillegg til riktig pleie, vask og oppbevaring, sier Sondre Aakre, Brand manager i Regatta som er en av Europas ledende produsenter av redningsvester og flyteprodukter.

Få vet 
Over halvparten av Norges befolkning eier en redningsvest etter at påbudet ble innført. Fire av ti nordmenn har en oppblåsbar redningsvest. Blant disse er det kun 13 prosent som er klar over at de selv må kontrollere noen livsviktige funksjoner for at vesten skal funke slik den skal.

Utløpsdato 
I kontakt med vann skal en cellulosetablett aktivere gasspatronen som fyller luft i vesten. Tabletten er en ferskvare og har en utløpsdato. 

– Både fukt og at tabletten er gammel, kan føre til at den oppblåsbare vesten ikke løser seg ut som den skal. Cellulosetabletten har en begrenset levetid på maks tre år som påvirkes av produksjonsdato og ikke minst lagring og bruk. Regatta anbefaler derfor å skifte Cellulose-tablett hvert år for å sikre at den er i god stand og ikke påvirket av fuktig lagring eller bruk, forklarer Sondre.

Mangel på kunnskap
En fellesnevner for de som slurver med vedlikeholdet er mangel på kunnskap. 39 prosent oppgir at de ikke visste at det var et vedlikeholdsbehov, 25 prosent visste ikke hva man skulle kontrollere, og 23 prosent oppgir at de glemte eller ikke tok seg tid til å sjekke vesten.

– Alle vil selvsagt sikre seg best mulig når de ferds på eller langs sjøen. Derfor mener vi dette handler om et stort underskudd på lett tilgjengelig og instruktiv informasjon. Både i forhold til hvor livsviktig vedlikeholdet er, hvor ofte vesten bør kontrolleres og for hva, og hvordan man med enkle grep kan sikre både seg selv og vesten et lengre liv. Kontroll av redningsvest bør være en like stor selvfølge som båtpussen og forberedelser til båtturen, sier Sondre i Regatta.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.