Redningsselskapet: – Syv personer druknet i november

odd fellow redningsselskapet

Fem menn og to kvinner omkom i drukningsulykker i november. Så langt i år har 76 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

På samme tidspunkt i fjor hadde 82 personer druknet. Det er dermed en nedgang på 8 % når en måned av 2021 gjenstår.

Tre av ulykkene i november skjedde etter fall fra land. I Stavanger ble en mann i 30-årene, funnet livløs i sjøen litt utenfor sentrum. En eldre kvinne ble funnet omkommet i sjøen på Nesodden, og en voksen kvinne ble funnet omkommet i Nidelva i Trondheim i slutten av måneden. Dødsårsak er foreløpig ikke fastslått. Så langt i år har 24 personer druknet etter fall fra land-ulykker. 

Det var to drukningsulykker fra fritidsbåt i november. En mann i 60-årene, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra hummerfiske rundt Rott i Sola kommune, ble funnet omkommet etter et søk over flere dager. I Askvoll kommune ble en mann i 70-årene funnet omkommet mellom en båt og et kaianlegg i Førdefjorden. 26 personer har druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt så langt i år.

En mann i 50-årene druknet etter en ulykke på isen på Jakobs Dam i Kongsberg. Det er den niende ulykken etter fall gjennom is i år.

En drukningsulykke er registrert under «annet»: En mann i 30-årene døde på sykehus etter at han forsøkte å redde et barn som falt i sjøen fra en molo på Karmøy. Barnet overlevde, etter å ha blitt reddet av årvåkne surfere.

85 % av de som har omkommet så langt i år er menn, 15 % er kvinner. Fire av de omkomne (5 %) var under 18 år.

Kuldeperioden vi er inne i har ført til islagte vann og økende aktivitet på isen.

– Trygg ferdsel på isen forutsetter at du er godt forberedt. Skaff deg kunnskap, ta med sikkerhetsutstyr og vær sammen med andre. Selv om du er har sjekket isforholdene, råder vi alle til å ta med sikkerhetsutstyr som ispigger, kasteline og mobil i vanntett pose. Da kan du både berge deg selv og redde andre, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Redningsselskapet er også opptatt av at alle skal vite hvordan kroppen reagerer på kaldt vann. 

– Når vanntemperaturen er 15 grader eller kaldere får kroppen kuldesjokk. Du gisper ukontrollert og hyperventilerer, noe som gjør at du kan svelge mye vann og drukne raskt. Om du vet at kuldesjokket går over etter rundt ett minutt, er sjansen mindre for at du får panikk. Da kan du heller bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.