Pass på – Snart er det lørdag den 13.

lufthavn ferie

Denne sommeren er det lørdag den 13. du bør passe litt ekstra på. I fjor var 13. juli datoen flest nordmenn opplevde skader på reise.

– Det er jevnt med skader hele sommeren, men i fjor var 13. juli en spesielt aktiv dag på skadefronten, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Sommeren i fjor var ikke bare rekordvarm i store deler av Norge, det var også en rekke hendelser rundt om i verden som påvirket ferierende nordmenn.

– Det var ekstremvarme i Europa, jordskjelv i Indonesia og skogbranner i Hellas. I tillegg opplevde mange flyreisende forsinkelser og kanselleringer, sier Slettemoen.

Det fikk norske forsikringsselskap merke. I 2018 ble det meldt inn rundt 350 000 reiseskader. Sakene kostet to milliarder kroner og sykdom på reise sto for nesten halvparten av regningen.

– Det er utrolig store tall, men det stemmer overens med hva vi ser. En av seks kunder hos oss melder skade på reiseforsikringen sin, sier hun.

Sykdom kostet en milliard
Ferske tall fra Frende Forsikring viser at sykdom på reise er det flest opplever når de får bruk for reiseforsikringen sin. 38 prosent sier de har brukt forsikringen sin til dette.

– I 2018 så vi flere skader knyttet til sykdom eller ulykke på reise som kom på over 500 000 kroner. Det kan bli ekstremt dyrt å bli innlagt på sykehus i utlandet. Transporten hjem kan også koste en liten formue, sier Slettemoen.

En reiseskade kan oppstå når som helst, enten du er på vei til destinasjonen eller er trygt på plass der du skal.

– Du bør aldri tenke «det skjer ikke meg», sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Spår sommer med forsinkelser 
13 prosent sier i Frendeundersøkelsen at de har brukt reiseforsikringen sin i forbindelse med forsinkelser.

– Dessverre har 2019 startet dårlig, og allerede nå er antallet forsinkelsesminutter langt forbi hva det var på samme tid i fjor. Det kan bety at 2019 blir et nytt rekordår, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Han sier mangelen på flygeledere og aksjoner er årsaken til mange av forsinkelsene. Elnæs forsikrer at både SAS og Norwegian har kontroll på sommerprogrammet sitt i 2018. Begge selskapene har flykapasitet nok til å fly som normalt, men eventuell flygelederstreik eller liknende har ingen av dem kontroll over.

60 prosent skal til utlandet i sommer
Ticket sin store reisetrendrapport viser at 60 prosent skal på en utenlandsferie i sommer. Det landet flest besøker er Hellas, etterfulgt av Spania, Thailand, USA og Tyrkia.

– Vi så en økning i antall saker på de fleste populære reisemål i fjor sommer. Spania var landet der vi fikk flest saker fra, men vi så en økning på 44 prosent fra Tyrkia, 44 prosent fra Storbritannia og 39 prosent fra Sverige, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance, en alarmsentral som server forsikringskunder for flere norske selskap.

Hellas, Italia og Kypros hadde en svak nedgang i fjor, viser tall fra Falck Global Assistance.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.