Oppfordrer til å melde Mattilsynet om kyr som ikke får beite

ku

Dyrevernalliansen oppfordrer publikum til å melde fra til Mattilsynet om gårder der kuene ikke får være ute nå på sommeren.

Kyr har sterkt behov for å beite. Men beitetida er kort –  åtte uker i året på beite er det alle kyr har krav på. Nå som tiden er inne, har mange av bøndene gjort sin plikt og fulgt loven. Dessverre er det bønder som ikke overholder beiteplikten. 

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor publikum til å melde fra til Mattilsynet om de vet om, eller har mistanke om at dyr som skulle vært ute, ikke er det. Det kan for eksempel være hvis de ser tomme beiter hvor det vanligvis har vært kyr. 

Veterinær i Dyrevernalliansen, Linn Merete Jonstang, forteller at det ofte kan være underliggende årsaker til at dyrene ikke er ute. Det kan være dårlig helse, økonomi eller mangel på arbeidskraft for å få praktiske løsninger på plass hos bonden. Nettverk er viktig, og for mange sitter det langt inne å be om hjelp.

–    I år ligger det i store deler av landet også an til å bli en tørr sommer, og dårlig beitegrunnlag. Men skrint beite kan ikke brukes som en unnskyldning for å ikke slippe dyra ut. Kyra har krav på mosjon uavhengig av hvor mye mat det er på beitet, og nødvendig tilleggsfôring bør derfor skje ute. Det er viktig å gjøre Mattilsynet oppmerksom på tilfeller hvor bonden ikke har funnet en tilfredsstillende løsning for mosjonskravet, sier hun. 

Fortsatt er rundt 28 prosent av norske melkekyr i båsfjøs. Fra og med neste år får de krav på utvidet beiteperiode, da de har begrenset mosjonsmulighet resten av året. Båskyr får da krav på minimum 12 ukers beiteperiode.

–    Dette er et minimum, da båskyr som hovedregel står oppbundet resten av året. Alle kyr trenger en lang og god sommer på beite, sier Linn Merete. 

Det er enkelt å varsle på Mattilsynet.no. Gå inn på nettsiden og trykk på boksen hvor det står «varsle Mattilsynet». Husk å gi så konkret informasjon som mulig, og følg veiledningen på Mattilsynet sine sider.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.