Nytt prosjekt skal utnytte strømnettet bedre

mast elektrisitet

25 millioner kroner i nye prosjektmidler skal få fart på arbeidet med nye, fleksible løsninger som kan avlaste strømnettet i de mest intense forbrukstimene.

I et nytt prosjekt skal Å Energi, Nodes og de to største nettselskapene i Norge; Elvia og Glitre Nett, i storskala demonstrere hvordan det er mulig å avlaste strømnettet. Prosjektområdet inkluderer over 1,3 millioner strømkunder.  

 -I overgangen til et fornybart samfunn må vi i tillegg til å bygge ut mer kraftproduksjon og nett, bruke infrastrukturen vi allerede har på en mest mulig effektiv og smart måte. For å gjennomføre den planlagte elektrifiseringen av samfunnet er vi avhengige av å frigjøre såkalt fleksibilitet i kraftsystemet, sier Rune Hogga, leder Digital forretningsutvikling i Å Energi.

Fleksibilitet frigjøres i praksis ved at flere strømkunder flytter strømforbruk bort fra tidspunkter med høy belastning på nettet, mot å få betalt for tjenesten.

Hogga mener at tiden er overmoden for at nettselskapene forbereder seg på en hverdag der strømnettet i perioder går fullt.

– Ved å fordele strømforbruket jevnere over hele døgnet og flate ut forbrukstoppene, kan flere få strøm når de trenger det, uten kostbar forsterking og utbygging av strømnettet, forklarer han.

I tillegg til datterselskapene Glitre Nett og Nodes, har Å Energi også fått med Norges største nettselskap, Elvia, i første fase av prosjekt Euroflex. I løpet av de neste tre årene skal deltakerne utforske i stor skala hvordan teknologi og markedsmekanismer kan brukes til å avlaste strømnettet og frigjøre nettkapasitet.

Å Energi har allerede vist gjennom det ENOVA-støttede NorFlex-prosjektet hvordan et mer fleksibelt strømforbruk kan bidra til et fremtidsrettet kraftsystem. I prosjektet koblet kunder i både Agder og Buskerud ut deler av forbruket i korte perioder for å frigjøre plass i strømnettet.

I Euroflex-prosjektet utvides området til hele nettregionene i Agder og Buskerud, samt det sentrale østlandsområdet. Til sammen inkluderer det 1,3 millioner strømkunder.

– Vi har allerede demonstrert hvilken verdi og rolle fleksibelt forbruk har, og hvordan det fungerer med vår handelsløsning i praksis. Vi har formidlet 1100 MWh strømlast, tilsvarende årsforbruket til nær 70 husstander, og gjennomført 25 000 utkoblinger. Over 6 000 elbilladere i regionen blitt koplet på og kan nå levere fleksibilitet til strømnettet ved behov, sier Hogga.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.