Nå sås det millioner av brød på norske jorder

bakervarer

I disse dager går såkornet i jorda som kan gi 600 millioner norske brød. Kornproduksjonen er trolig viktig for selvforsyningsgraden i Norge.

Bøndene starter våronna på forskjellige tider i landet, avhengig av når vinteren slipper taket. I løpet av april og mai rykker de ut på jordene sine for å bearbeide jorda og så frøene som i løpet av sommeren utvikler seg til råvare for millioner av måltider på norske bord.

– Den viktige jobben bøndene gjør på våren legger grunnlaget for kortreiste, sunne og smakfulle måltider for oss nordmenn. Kornproduksjonen er utrolig viktig for vår selvforsyningsgrad, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Totalt er det rundt 2,9 millioner dekar i Norge som brukes til kornproduksjon. Av dette er det rundt en tredel – 858.000 dekar – som brukes til produksjon av matkorn.

– Det høres kanskje mye ut, men i nasjonal målestokk er det et areal som er litt mindre enn Oslo og Bergen til sammen, forteller Nordbø.

På 60 prosent av dette området blir det i april og mai sådd rundt 8 500 tonn hvete og rug. De øvrige 40 prosent av arealene som produserer matkorn ble sådd høsten 2022 med ca. 6 300 tonn hvetesorter som overvintrer. Når høsten kommer, og bonden starter høstonna, har dette såkornet blitt til nærmere 300.000 tonn matkorn (hvete og rug), som man i teorien kan lage 600 millioner brød av.

– I realiteten bruker man jo matkorn til mye mer enn å bake brød av. Neste gang du spiser pizza, kan du sende en varm tanke til bonden, sier Nordbø.

Det varierer fra år til år hvor mye av kornhøsten man kan lage menneskemat av. Andelen hvete som kan brukes til brød avhenger blant annet av glutenkvaliteten i kornet. Dette varierer fra år til år etter hva slags klima- og vekstforhold kornet har hatt.

– I Norge har vi de siste ti årene hatt en selvforsyningsgrad på matkorn som har variert mellom 35 og 80 prosent, sier Nordbø.

Hun peker på at mer bruk av bygg kan bidra kraftig til å øke andelen kortreist mat på norske bord.

– Vi dyrker hvert år 600.000 tonn bygg, men kun 3000 tonn av dette blir brukt til menneskemat. Dersom vi gjør enkle grep som å bruke mer byggris og mindre ris og pasta, vil det gi gevinster for både kroppen og kloden, sier Nordbø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.