Ny undersøkelse:
 Stadig færre hundeeiere kan reglene for båndtvang

hund

Vi nærmer oss slutten av båndtvangsperioden i Norge, som strekker seg fra 1. april til 20. august. Dessverre er stadig færre hundeeiere klar over når det er båndtvang. 

Det kommer frem i Den store kjæledyrundersøkelsen 2023, en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Musti. I årets undersøkelse oppgir 1 av 3 at de ikke vet når det er båndtvang, en oppgang fra tidligere år.

Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, mistenker at flere ferske hundeeiere ikke har fått med seg regelverket.

– Korona gjorde at rekordmange fikk seg en valp, og kanskje også mange som ikke var så godt vant til hundehold fra før, og derfor heller ikke kjent med dette regelverket. Å følge båndtvangsreglene følger med ansvaret med å ha hund, og det er faktisk straffbart å ikke følge reglene. Men det er viktig å påpeke at det er politiet som har ansvar for å overholde at bestemmelsene blir fulgt, det er ikke opp til hvem som helst, sier Nawrocka.

Båndtvang betyr at hunder må være i bånd eller inngjerdet, og eksisterer for å hindre hunder i å skade andre dyr som storfe, sau, geit, fjærkre, rein, hest og vilt.  

– Båndtvangen ble etablert i 1918, og gjelder den dag i dag mellom 1. april og 20. august i hele landet. Enkelte kommuner kan også ha utvidet denne perioden på grunn av spesielle behov, forteller Nawrocka. 

Nawrocka er tydelig på at man fremdeles må ta ansvar som hundeeier, selv om båndtvangen oppheves 20. august.

– Selv om det kan være fristende å gi hundene våre mer frihet etter båndtvangen, er det viktig å fortsette å vise hensyn og respekt for alle rundt oss, avslutter Nawrocka.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.