Ny kommisjon for barnevernet: – Hvitvasking av overgrep, tordner ekspert

rune fardal

Bodøposten publiserte igår nyheten om at regjeringen oppretter en egen undersøkelseskommisjon for barnevernet som skal ha en full gjennomgang av alvorlige svikt i barnevernet.

Men den kjente barnevernskritikeren og menneskerettsforkjemperen som har jobbet med barnevernssaker i en årrekke, Rune Fardal, lar seg imidlertidig ikke imponere.

– Regjeringen har altså satt ned nok en «landsomfattende kommisjon» for å undersøke hva som har gått galt i barnevernet i Norge. Det handler ikke om å rette opp i noe som helst av de overgrep som har skjedd, det handler som barneminister Toppe refereres på «se hva vi kunne gjort annerledes»! Fortell det til Alex som tente på seg selv! Eller de barna som begår selvmord, overdoser og dør i barnevernet, tordner Rune Fardal.

Etter flere alvorlige hendelser i barnevernet, varslet barneminister Kjersti Toppe en landsomfattende kommisjon for å undersøke hva som har gått galt.

– Vi med kunnskap om barnevernet har påpekt dette i årevis. Vi trenger ikke en ny kommisjon for å finne ut av det. Det vi trenger er at de ansvarlige blir holdt ansvarlige for sine menneskerettsbrudd og overgrep. Ikke alle egner seg å jobbe med barn og familier i krise. Inntil det skjer, vi dette barnevernsystemet fortsette med sine overgrep mot barn og familier og kritikken vil øke, fortsetter Fardal.

– Toppe skal visstnok få støtte fra FO, fagforeningen som organiserer de som bryter lov og utsetter barn og familier for traumer. Fòr mange medlemmer i FO er ansvarlige for det som går galt. Mantraet er alltid «Dette må vi ta lærdom av»! Å lære er pr. definisjon å endre atferd. Med så mange rapporter fra statsforvaltere og andre over så mange år, og enda er det like galt, så må det være klart for de fleste, at FO sine medlemmer ikke viser særlig evne til læring av noe som helst. Jeg har til gode å se FO fremstå med ydmykhet, for de lovbrudd deres medlemmer begår.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen som organiserer ansatte i barnevernet, ba om en egen kommisjon for barnevernet allerde i 2020, da Norge ble dømt i flere saker i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Hun understreker at kommisjonen må lete etter løsninger, ikke syndebukker.

– Ansatte I Barnevernet gjør ikke alt I deres makt for å trygge barn i Norge. 15+ dommer i EMD viser det. Barn i håndjern, barn som begår selvmord, barn som utsettes for vold daglig, viser at slike påstander ikke er for barns beste, men for å hvitvaske FO sine medlemmer for de overgrep de beviselig begår. Det handler ikke om å lære av feil, det handler om å ansvarlig gjøre de uansvarlige. Bare da tar dette systemet lærdom. Når det rammer de uansvarlige. Å ha nok en kommisjon uten at de som i årevis faktisk har avslørt barnevernet, har overhodet ingen misjon. Det blir nok en rapport uten mening, sier Fardal.

– Hadde regjeringen vist evne til lederskap ville de innkalt oss som vet hvor skoen trykker til en slik kommisjon. Da hadde den fått snev av troverdighet i øynene til alle de 1000 vis av familier som utsettes for offentlige overgrep. Jeg vil utfordre barneminister Toppe: Kan jeg ta med 2 personer å få ta del i denne kommisjonen? Skal du utgjøre en forskjell, så må du også tenke ut av boksen. Bare da blir det reell bedring av barnevernet. Husk du ikke er valgt av FO, men av folket, avslutter Rune Fardal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.