Nordmenn trenger mer aktivitet!

friluftsliv

Hvert tredje år kartlegger SSB nordmenns deltakelse i ulike idretts- og friluftslivsaktiviteter. Fredag kom nye tall fra SSB, som viser at mange nordmenn er aktive innenfor idrett og friluftsliv. Men langtidstrenden er at aktivitetsnivået går ned.

I år viser tallene en svak nedgang fra 2014, som kan være sesongavhengig. Men sammenlikner vi med tallene fra 2011, trer det tydeligere frem at nordmenns generelle aktivitet er på vei ned. Mest markant er nedgang i skigåing, svømming og sykling, mens styrketrening har økt.

Les også:  Kun 2 av 10 nordlendinger får tilrettelagt for sunne valg på jobb

– Våre medlemsorganisasjoner opplever vekst, men undersøkelsen tyder på at den samlede aktiviteten i befolkningen er på vei ned. Vi frykter en stadig større polarisering i aktivitet og helse i befolkningen. Skal forskjellene utjevnes, må vi ha Stortinget med på laget, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

Tallene bekreftes også på andre måter: Det ble tidligere i år rapportert at over 50 prosent av befolkningen sliter med overvekt.

Les også:  Lys våken: Elleveåringer overnatter i kirken

– Vi ser en tendens til at en gruppe mennesker er blitt mer aktive, mens en stor gruppe har blitt mer passive. Dette øker helseforskjellene i samfunnet. Når vi vet at friluftsliv er den aktiviteten som inaktive oppgir å ha lavest terskel for å bli med på, må politikerne nå la disse tallene bli en vekker for å få ut fingeren og satse mer på friluftslivet, sier Meland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.