Milliardvekst for sjømateksporten til Afrika

Norges sjømatråd

Nå utforsker Sjømatrådet flere vekstmuligheter i DR Kongo og Mosambik.

På fem år har verdien av den norske sjømateksporten til det afrikanske kontinentet økt med nesten 2 milliarder kroner. Blant de viktigste markedene finner vi Egypt, Nigeria, Den demokratiske republikken (DR) Kongo, Kongo Brazaville, Ghana og Marokko.

Tidligere ble Afrika ofte ansett som et avlastningsmarked for overskudd av sjømat som ikke ble solgt til andre land, men slik er det ikke lenger, ifølge Trond Kostveit som er sjømatutsending i Vest- og Sentral-Afrika.

-Til tross for høyere priser, kjøper afrikanerne mer norsk sjømat en noensinne, og vi merker at interessen for å eksportere til Afrika har økt blant de norske aktørene, sier Kostveit.

I fjor gikk det 174 500 tonn norsk sjømat til en verdi av nesten 3,4 milliarder kroner til Afrika. I 2018 var tallene henholdsvis 94 000 tonn og litt over 1,7 milliarder.

Sjømatutsendingen har nå startet jobben med å utrede muligheter for å selge enda mer norsk sjømat til afrikanerne. I første omgang er det klippfisk av sei til Mosambik og mer sjømat til DR Kongo som står på agendaen.

På markedet i hovedstaden til DR Kongo, Kinshasa, selges tonnevis med klippfisk av norsk sei hver eneste måned. Den norske klippfisken er et viktig proteintilskudd og en smakfull tilsetning i supper og gryter for millioner av mennesker i hovedstadsregionen.

I dette folkerike landet, med sine nesten 100 millioner innbyggere, er det markedene som gjelder. Bare i hovedstaden finnes det tre gigantiske markeder, store som norske byer, der folk får tak i alt de trenger. Det være seg skreddersydde klær sydd med gammeldagse symaskiner med sveivehjul, mer eller mindre fungerende elektriske artikler, frukt, grønnsaker, røkte apekatter (ja, du hørte riktig) og fisk.

Fersk fisk, røkt fisk, saltet fisk, tørket fisk og klippfisk. Klippfisk fra Norge. Og joda, de har lokal fisk i Kongo, fisket i elver og innsjøer. Men kongoleserne synes det er noe spesielt med den norske klippfisken, de synes rett og slett den har bedre smak en annen tørket og saltet fisk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.