Matter fra Mo i Rana skal vises fram i London

pressenytt

Heymat fra Mo i Rana er selvsagt med når et stjernelag av norske møbel- og interiørprodusenter skal vise seg fram i London denne uken. Med på lasset blir også en lampe fra den kjente Rognan-kokken Trond Svendgård.

– Vi har med åtte svært sterke representanter for den norske møbelbransjen, og tror disse kan fenge et britisk designpublikum. Og så gleder vi oss over at ambassadøren åpner sin dør for oss. Det gir ekstra tyngde, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

Med seg til utstillingen InsideNorway, som vises i den norske ambassaderesidensen i London, har han Volver, Fora Form, Heymat, Eikund, Northern, Figgjo, Lundhs Real Stone og Hadeland Glassverk.

Heymat har på få år tatt en sterk posisjon i interiør- og designbransjen i Norge med sine dørmatter. Nå håper de på spennende muligheter i det britiske markedet.

– Britene er storforbrukere av matter i hjemmene sine. Samtidig er de interessert i skandinavisk design. Vi tilbyr lekre kvalitetsmatter som vi tror og håper vil falle i smak hos et britisk publikum, sier Sonja Djønne, daglig leder og medgründer i Heymat.

I London skal hun vise fram mattekolleksjonene Grain og Løype, designet av henholdsvis Stine Aas og Vera & Kyte. I tillegg tar hun med et nytt produkt myntet på kontraktmarkedet: Zen teppefliser – designet av Kristine Five Melvær.

Det begynner å bli noen år siden Trond Svendgård fra Rognan formga Snowball for Northern, men nå er lampen aktuell igjen. Den skal vises fram sammen med en rekke møbel- og belysningsprodukter fra Northern.

Oslobaserte Northern er blant designaktørene som lykkes best utenfor Norge i dag. Livsstilsmerket har en eksportandel på 67 prosent, og Storbritannia er et viktig og voksende marked.

– 8 prosent av omsetningen vår kommer fra Storbritannia, og vi er representert i fine butikker som Chaplin’s, Aram Store, Skandium og Heal’s. I tillegg leverer vi møbler og belysning til restauranter, hoteller og kontorprosjekter i Storbritannia, sier Daniel Kring Belert, kommersiell leder i Northern.

Norsk møbeleksport tok seg opp kraftig i koronaåret 2020. Veksten var på 11 prosent, og den fortsetter inn i 2021. Mens møbeleksporten har vokst jevnt, har den stått stille i ett marked: Det britiske.

– Fram til i fjor var det ingen vekst i eksporten til de britiske øyer. Men i 2020 snudde det, og veksten fortsetter i år. Nå satser vi på å få større innpass i Storbritannia, og nøkkelen ligger i London, sier Sundet.

Han påpeker at byen ved Themsen ikke bare er en inngangsport til resten av Storbritannia, men også spiller en toneangivende rolle i europeisk møbel- og designbransje.

Utstillingen i ambassadørens residens i London blir en forsmak på en større utstillingssatsing i forbindelse med London Design Week 2022.

– Vi gjør det vi kan for å støtte våre medlemmers satsing i viktige eksportmarkeder. Samtidig er det klart at dette ikke monner alene, og at det vi virkelig trenger er et offentlig eksportkontor. Vår bransje har dårligere rammevilkår i Norge enn konkurrentene i Sverige og Danmark, sier Sundet, som håper at den påtroppende regjeringen kommer til å legge bedre til rette for en sterk design- og ferdigvareindustri.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.