– Livsviktig med isvett

skitur

Rapporter viser at mange går ut på isen for å kose seg på vinteren, og da er det viktig å tilegne seg elementære kunnskap for isvett. 

– Når så mange velger å gå utpå islagte vann er det livsviktig med isvett, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Alt for mange går gjennom råtten is hvert år og Norges Livredningsselskap anbefaler alle å lære isvettreglene som vil gjøre opplevelsen på isen mye tryggere. 

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp
Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)

Les også:  Lag vafler til vaffeldagen på lørdag

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Gjennom året er det svært forskjellige temperaturer rundt i vårt langstrakte land.

– Vi leser hele tiden i avisen om folk som går gjennom isen og feilberegner isen og sin egen kunnskap. Ved å ta enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso.

Les også:  Test deg selv: Hvilket kroppsspråk signaliserer du når du dater?

Hun frykter tragedier og at flere går ut på isen i disse dager med sol og Corona.

– Dette er spesielt alvorlig når snøen dekker isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig, og spesielt egne ispigger.

– Alle skal kunne nyte naturen, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier Alfonso. Hun mener alle bør lære seg isvettreglene i dag – dette er livsviktig kunnskap.

Les også:  Friluftsrådene i Nordland får 1,7 millioner kroner i støtte

Isvettreglene
1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.