ANNONSE: Hvor høy er renten på forbrukslånet sammenlignet med andre lån?

Et forbrukslån er kjent for å ha høy rente. Hvilken rente du får tilbud om varierer også i stor grad fra bank til bank. Hva avgjør egentlig hvilken rente du får tilbud om? Og hvor høy er renten sammenlignet med andre lån?

Forbrukslån og rente

Et forbrukslån er betegnelsen for all gjeld uten sikkerhet. Betegnelsen inkluderer både om lånetypen forbrukslån, men også kredittkort og andre kredittavtaler. Dette er gjeld hvor långiver ikke har tatt pant i eiendelene dine. Dermed har de ingen sikkerhet for pengene de har lånt ut. Du står fritt til å bruke beløpet du låner som du selv ønsker. Det er ikke noe krav til bruksområde.

Tilbudt rente

Hvilken rente du får vil avhenge av flere ting. Først og fremst operer de ulike lånetilbyderne med forskjellige renter. Noen er rimeligere enn andre. Men renten vil også variere innenfor en og samme bank. Hvilken rente du tilbys vil avhenge av din totale økonomi, kan man lese på Billigeforbrukslån.no.

Låneeksempel: Eff. rente 9,64%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 25.246 Totalt kr 125.246-.

Når du søker om lån foretar banken en vurdering av din økonomiske situasjon. Långiver er pliktet til å gjennomføre en kredittvurdering. Denne vil fortelle om betalingsevnen din. I tillegg vil livssituasjon, inntekt og eksisterende gjeld påvirke. Du kan si at alle faktorer som øker risikoen ved å ha deg som kunde, vil høyne renten du blir tilbudt. Disse faktorene er ikke bare at du har høy inntekt eller lav gjeld. Din alder spiller også inn på risikoen.

Rente på forbrukslån

Vi må dele forbrukslån i flere grupper. Først og fremst har du de tradisjonelle forbrukslånene. Renten på disse lånene ligger ofte mellom 10 % og 15 %. Her kan du låne opptil 500 000 kr, mens enkelte banker som Bank Norwegian tilbyr opptil 600 000 kr. Men velger du kredittkort, vil renten variere mellom 20 % og 30 %. Bare her skiller det mye.

Videre har du forbrukslån som kalles smålån og mikrolån. Dette er små lån med svært kort nedbetalingstid. Velger du et smålån kan du gjerne låne opptil 70 000 kroner med rente på linje med et kredittkort. Går du derimot for et mikrolån kan du låne opptil 20 000 kroner med en rente på svimlende 100 % til 300 %. Noen ganger også mer.

Forbrukslån

 • Lån opptil rundt 500 000 kroner
 • Rente på rundt 10 % til 15 %
 • Maksimalt 5 års nedbetaling

Kredittkort

 • Kredittramme vanligvis inntil 100 000 kroner
 • Rente på rundt 20 % til 30 %
 • Maksimalt 5 års nedbetaling

Smålån

 • Lån opptil 70 000 kroner
 • Rente på rundt 20 % til 30 %
 • Nedbetales på rundt 1 år, maksimalt 5 år ved høyere beløp

Mikrolån

 • Lån opptil 20 000 kroner
 • Nedbetaling mellom 1 til 6 måneder
 • Rente opptil 300 %, noen ganger mer

Rente på andre lån

For noen er et forbrukslån eneste mulighet. Om du har mulighet til å stille sikkerhet til lånet kan du få et lån med helt andre vilkår. Det er også mulig å ha en kausjonist. Det vil si at en tredjepart stiller sin eiendel som pant for banken.

La oss ta boliglån som eksempel. Dette er en av de billigste lånene du kan ha. Det krever som navnet tilsier, at du bruker lånet til bolig. Men det er også mulig å bake annen gjeld inn i boliglånet eller refinansiere i boliglånet. Får det til kan du altså få samme renten på eksisterende gjeld.

Tar du opp et billån, caravanlån, båtlån eller lignende vil du ofte få tilbud om en effektiv rente mellom 5 % til 10 %. Som du nå vet vil renten på et forbrukslån variere fra 10 % til 300 %, avhengig av hva slags forbrukslån det er snakk om. Gapet er altså stort.

Hvilket lån til hvilke formål

Det vil alltid lønne seg å ta opp et lån med sikkerhet om du skal kjøpe noe av verdi. Skal du kjøpe deg ny bobil bør du ta opp et caravanlån. Akkurat som du tar opp billån til bil og boliglån til bolig. Så fort du stiller med sikkerhet kan du oppleve at tilbudt rente halveres. Dette er på grunn av at banken tar mindre risiko ved å låne deg pengene.

Når bør du ta opp forbrukslån?

Et lån uten sikkerhet er likevel aktuelt for mange. Det er ikke alle låntakere som har muligheten til å stille med sikkerhet eller har kausjonist. Har du allikevel et behov for å låne penger bør du velge rett type forbrukslån.

Har du et kortsiktig behov er kredittkort den beste løsningen. Fordelen med kredittkort er at du gjerne får en rentefri periode på 30 til 60 dager. Her kan du altså låne penger rentefritt om du betaler tilbake raskt. Har du et mer langsiktig behov bør du gå for et forbrukslån. Dette lånet har lavere rente enn kredittkort, smålån og mikrolån.

Oppsummering – rente på forbrukslån sammenlignet med andre lån

Forbrukslån har en høyere rente enn lån med sikkerhet. Mens et tradisjonelt forbrukslån har rente fra 10 %, har et mikrolån en rente som fort kan komme opp i 300 % eller mer. Har du derimot muligheten til å ta opp lån med sikkerhet, kan du få en rente som er nedi 2 % for boliglån eller 5 % for billån. Her kan det være mye å spare ved å velge riktig type lån.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten