Hver femte nordmann foretrekker alkohol på sjøen

småbåt

En av fem nordmenn sier de foretrekker alkohol fremfor annen drikke når de er ute i fritidsbåt. Det bekymrer Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til. Hun oppfordrer folk til å ha klare avtaler for hvem som holder seg kjørbar, også når man er på sjøen.

– De fleste dødsulykkene der alkohol er involvert skjer når folk er på vei hjem fra fest på kvelds- eller nattestid. Det viser at det er like viktig å ha en edru sjåfør til vanns som på veien, sier Eriksrud.

Hun viser til havarikommisjonens ferske gjennomgang av fritidsbåtulykker i 2018. Ifølge rapporten kjennetegnes de alvorligste grunnstøtingene og kollisjonene på sjøen av tre faktorer: Høy fart, høy promille og tussmørke.

Selv om Eriksrud er mest opptatt av at båtfører må holde seg edru, synes hun det er viktig å opplyse om at heller ikke det å drikke som passasjer er helt uproblematisk.

– Har du drukket mye alkohol, og blir involvert i en fritidsbåtulykke, har du dårligere sjanse for å overleve ulykken. Balansen din blir dårligere, vurderingsevnen din sløves ned, og nedkjølingen i kaldt norsk sommervann går fortere når du har drukket enn når du er edru, sier Eriksrud.

Av-og-tils undersøkelse viser at det er forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder drikking på sjøen. Mens hver fjerde mann foretrekker alkohol på sjøen, er det bare 12 prosent av kvinnene som svarer det samme.

– Øl er den klart mest populære drikken for menn i fritidsbåt. Kvinner foretrekker brus, vann eller kaffe fremfor alkohol, sier Eriksrud.

Hun oppfordrer flere til å velge alkoholfritt når de er på sjøen.

– Ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava. Er du opptatt av sjøsikkerhet og vil komme trygt hjem igjen, kutter du ut alkohol når du fører båt, sier Eriksrud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.