Historisk lavt antall omkomne i trafikken i 2021

natt tog

87 personer mistet livet i trafikken i 2021. Det er en nedgang på 6 personer fra i fjor da 93 personer omkom i trafikken. 7 personer omkom i desembertrafikken.

Det gjør 2021 til det andre året på rad med rekordlavt antall dødsulykker i trafikken. 

– Nedgangen i omkomne i trafikken som vi har sett over tid her i Norge viser at det målrettede trafikksikkerhetsarbeidet fungerer, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Johansen er likevel bekymret over at det ikke har vært en tilsvarende nedgang i antall hardt skadde i trafikken. 

– Vi har dessverre ikke sett en like sterk nedgående kurve for hardt skadde som vi har for trafikkdrepte. Mange av disse skadene gir varige helseplager for de som rammes. I tillegg vet vi at det er et stort antall skader som ikke fanges opp av ulykkesstatistikken,sier Johansen. 

Johansen påpeker at det fortsatt er langt til målet om null drepte og hardt skadde i trafikken: 

– Et etappemål om maksimalt 350 omkomne og hardt skadde i trafikken innen 2029krever ytterligere styrking av trafikksikkerhetsarbeidet. Beslutningstakere på alle nivåer, organisasjoner, næringer og ikke minst den enkelte trafikant må bidra aktivt i dette arbeidet. I tiden fremover må vi gjøre mer av det som virker og vi må gjøre det enda sterkere. 

I 2021 var det 8 fotgjengere som mistet livet. Aldri før har tallet vært så lavt. De siste 10 årene har i gjennomsnitt 15 fotgjengere omkommet i trafikken årlig.  

Dette er oppløftende tall, tross alt, sier Johansen. – Men jeg minner om at blandet trafikk krever full konsentrasjon fra alle parter. 

– Bilistene er pålagt et tydelig ansvar for å unngå disse ulykkene. Dette krever full oppmerksomhet og lav nok fart der fotgjengere og syklister krysser veien.Samtidig må fotgjengerne ta hensyn til at mørke, regn og saltede veier gjør det vanskelig å oppdage de som krysser veien. Derfor må de også ta ansvar for sin egen sikkerhet, sier Johansen. 

Av de som omkom på norske veier i 2021 var 69 menn og 18 kvinner. Det betyr at 80% av de drepte var menn og 20% kvinner. 

– Det ser ut som at det fortsatt er godt voksne menn som har størst behov for å endre atferden sin i trafikken, slår Johansen fast. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.