Hett utleiemarked for ferieboliger – Dette må du huske på som utleier

lofoten

Det er tydelig at mange nordmenn planlegger Norgesferie også denne sommeren. Forsikringsselskapet Gjensidige får mange henvendelser med spørsmål om forsikring og utleie.

– Et typisk spørsmål er om hva som skjer dersom den du leier ut til ødelegger en kostbar gjenstand – eller enda verre: forårsaker en vannlekkasje eller brann, forteller kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. 

– Hvis skaden ikke er alvorlig, er det naturlig at leietaker og utleier ordner opp seg imellom. I mer alvorlige saker er det viktig at begge parter har forsikringen i orden, råder Eklo.

et er først og fremst utleiers ansvar å ha innboforsikring for fritidsboligen og inventaret. Sjekk vilkårene som gjelder i selskapet ditt på forhånd.

– Det er alltid en viss risiko forbundet med å overlate hytta eller huset til andre. Et godt tips er å sjekke nettsidene til utleieselskaper for hvordan du går frem for å minimere risikoen, forteller Eklo. 

Gjensidiges forsikringer dekker eksempelvis skadeverk som leietaker gjør på selve fritidsboligen, uten begrensninger på beløp. Husk at du må ha meldt fra at du skal leie ut boligen eller hytta. 

Som gjest er det viktig å ha en reiseforsikring. Den har inkludert ansvarsforsikring som dekker deg hvis du skulle være uheldig å ødelegge noe.

Skulle det oppstå en helt fastlåst konflikt, er rettshjelp inkludert i både innbo- og reiseforsikringen. Den dekker utgifter til blant annet advokat med inntil 100 000 kroner.

Hvis du oppdager at gjestene dine har forsynt seg av tingene dine, havner du dessverre i en juridisk skvis. Tyveri av innbo fra en utleid bolig defineres nemlig som underslag, opplyser Eklo.

Grunnen er at du har gitt tyven nøkler og adgang til fritidsboligen din, og underslag dekkes ikke av innboforsikringen. Der gjelder lover og regler som er utenfor et forsikringsselskaps kontroll.

– Det beste rådet er å fjerne kostbare gjenstander og ikke leie ut til «hvem som helst». Du må danne deg et bilde av eventuelle leietakere før du leverer ut nøkkelen. Se gjerne etter anmeldelser/scoring av den eller de som vil leie på nettsiden til tjenesten du benytter, anbefaler han.

Gode råd:

  • Sørg for å ha innboforsikringen i orden. Du må melde fra til forsikringsselskapet ditt at du skal leie ut. Dette er en forutsetning for å få dekket skader i forbindelse med utleie.
  • Ta bilder/video som viser hvordan hjemmet ditt og gjenstander ser ut før gjestene ankommer.
  • Fjern uerstattelige og dyre gjenstander.
  • Sørg for at alle brannvarslere har batteri og at slukkeutstyr er på plass og plassert slik at det er lett synlig for gjester
  • Lag en «bruksanvisning» for hjemmets fasiliteter. Bruksanvisningen kan for eksempel fortelle hvordan hvite- og brunevarene fungerer, hvor vannstoppventil er etc.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.