Har gjort Norge én million kvadratmeter villere

wwf

Og det på bare noen få uker. – Det er nesten ikke til å tro, sier generalsekretær Karoline Andaur om WWFs nye kampanje som skal bidra til å gjøre Norges hager og balkonger mer pollinatorvennlige.

Vi befinner oss midt i en global naturkrise som rammer ikke bare ikoniske dyr som elefanter og tigre, og kjente økosystemer som Amazonas, men også helt “vanlige” arter som mange tar for gitt.

– Når fire av ti insektarter står i fare for å dø ut, bør alarmklokkene ringe. Insektene utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, og legger til: – Insekter har utallige funksjoner i naturen. De spiser dødt materiale og er snadder for andre dyr. De produserer honning og lager silke. Men en av de viktigste jobbene de gjør er pollinering. Det er takket være våre insektvenner at du og jeg har mat på bordet.

Hver kvadratmeter teller
Pollinerende insekter opplever nedgang i bestander både globalt og her hjemme. 22 prosent av norske sommerfugler og 30 prosent av villbiene og humlene er på rødlista, hvorav 17 prosent er truet. Omfattende tap av insekter er også dokumentert i Tyskland, Puerto Rico, Storbritannia og Nord-Amerika. Årsakene til den dramatiske nedgangen er flere: økende tap av natur, bruk av kjemikalier, mer intensivt jordbruk og mer ustabilt klima.

– Insektene forsvinner i et alarmerende tempo. Mange husker kanskje hvordan det var i “gamle dager” på biltur. Da måtte frontruta vaskes med jevne mellomrom fordi det var så mange flyvende insekter som krasjet i den. Nå er det knapt noen insekter på frontruta igjen, og det er en skremmende utvikling, sier Andaur.

Det finnes håp
Men selv om utviklingen er dyster, finnes det håp. For å hjelpe naturens små superhelter, startet WWF en kampanje “Gjør Norges hager villere”. Der ber miljøorganisasjonen det norske folk om å plante insektvennlige planter eller la naturen i hagen stå urørt. De som gjør en innsats, er også bedt om å registrere antall kvadratmeter de “avgir” til naturen på WWFs nettsider.

– På bare noen få uker har vi klart å gjøre Norge én million kvadratmeter villere. Det tilsvarer rundt 140 fotballbaner. Det er smått utrolig, og samtidig veldig gledelig å se et så stort engasjement blant det norske folk. Det betyr at folk ønsker å bidra og gjøre det de kan for å hjelpe insekter og naturen. Det gir oss håp om at vi kan snu den negative utviklingen, hvis vi står sammen, sier Andaur.

Hvordan kan man gjøre hagen villere?

  • Klipp plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» som løvetann, brennesle og hvitkløver er viktige næringskilder for insekter.
  • Ha insektvennlige planter som gir masse nektar. Bruk helst stedegne blomsterplanter og unngå fremmede arter som kan bli “hagerømlinger”, slik som for eksempel lupiner.
  • Skaff deg et insekthotell. Her kan insektene legge egg og overvintre. 
  • Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke. 
  • Ikke bruk plantevernmidler. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.