Fremgang i forhandlingene med Kina

nfd

Denne uken møttes forhandlerne i Oslo for å jobbe videre med en frihandelsavtale mellom Kina og Norge.

– Denne ukens forhandlingsrunde i Oslo viser at både Norge og Kina ønsker fremgang i forhandlingene. Det er ikke overraskende at forhandlingene innen visse kjerneområder, slik som varer, er krevende. Men regjeringen fortsetter å prioritere frihandelsforhandlingene med Kina, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2017 handlet vi varer for rundt 90 milliarder kroner. Dette betyr at Kina er vår sjette største handelspartner.

Les også:  40 prosent av dødsulykkene skjer fordi trafikanter bryter trafikkreglene

– Forhandlingsrunden var preget av positiv fremgang og noen av forhandlingstemaene nærmer seg ferdigstillelse, sier Røe Isaksen. 

Markedsadgangsdiskusjonene for handel med varer og tjenester er imidlertid krevende. Når det gjelder markedsadgang for varer, jobber man på norsk side for å få tollfrihet for industrivarer, inkludert sjømat. Kina er opptatt av å få forbedret tilgang til det norske landbruksmarkedet. Det tas sikte på en ny forhandlingsrunde i Beijing før påske.

Les også:  – Utbedring av norske veier kan spare liv

Dette er den 13. forhandlingsrunden om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.