Fra robotklippere til smarte hageeksperter: Husqvarna ser inn i fremtiden

handeland

Den smarte private hageeksperten – det er fremtidens plenpleie, ifølge Husqvarna. Når pioneren og verdenslederen innen robotgressklipping spår fremtiden, ser de for seg en robotklipper som går lenger enn å bare holde plenen din i god stand.

Den fremtidige roboten er en supersmart AI-drevet maskin som beskytter hagen din og bidrar til biologisk mangfold samtidig som den sømløst tilpasser seg dine personlige behov. Husqvarna kan også avsløre at de i nær fremtid er klar for lanseringen av en kabelfri robotklipper for private hager i 2023. 

For over 25 år siden lanserte Husqvarna verdens første robotgressklipper, senere kjent som Automower, som endret hele gressklipperkonseptet. Helt siden da har Husqvarna vært den ledende driveren innen kategorien – og i dag er robotklipperne smartere enn noen gang. Neste år er Husqvarna faktisk klare til å lansere den første kabelfrie robotgressklipperen for private hager, som også vil ha forbedret kollisjonssikkerhet og terrengkontroll. 

Nye teknologier som AI og skytjenester forventes å gi næring til nye innovasjoner innen robotgresksklipping de neste ti år, noe som vil føre til en enda smartere, mer automatisert og personlig Automower®-opplevelse. Når direktør for innovasjon i Husqvarna, Patrik Jägenstedt, spår fremtidens hagepleie ser han et scenario hvor robotklippere spiller en signifikant større rolle hos hageeiere. 

– I fremtiden ser vi at robotklipperen kan bidra til å ta vare på flere deler av hagen, i tillegg til plenen din. For eksempel kan klipperen gi råd om den generelle helsen til hagen din, inkludert busker eller trær, eller hva du skal plante for å støtte insekter med pollineringen. Med teknologier som AI vil det være mulig å utvikle topp moderne sensorer og kameraer som kan åpne opp for denne typen fordeler, sier Patric Jägenstedt.

Husqvarna ser også at ny teknologi kan sette robotklipperen i stand til å øke det lokale biologiske mangfoldet i de urbane hagene. Robotgressklipperen vil i fremtiden kunne analysere data fra kilder utenfor egen hage, som for eksempel naboens robotgressklipper. Med bedre analysemuligheter samt bruk av sensorer som måler viktige miljøkomponenter i hagen, kan robotklipperen optimere klippingen og gi anbefalinger om hvordan man best kan støtte det biologiske mangfoldet.


– Husqvarna tilbyr allerede måter å støtte biologisk mangfold i dag – gjennom digital soneinndeling – men i fremtiden kan din smarte hageekspert ta disse valgene automatisk og støtte biologisk mangfold for deg. For eksempel, kanskje naboen har planter som pollinerer på et bestemt tidspunkt, og hagen din kan bistå bier og andre insekter ved å bevare et blomsterbed som pollineres på et senere tidspunkt? Da kan klipperen din handle etter den informasjonen og automatisk tilpasse klippingen, sier Patrik Jägenstedt, innovasjonsdirektør i Husqvarna.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.